Питка Слънчоглед
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1.500 кг София мел бяло брашно Класик
100 гр. олио
2/3 от кубче мая
1 с.л. захар
1 яйце
400 гр. лимонада
1 с.л. сол
1 жълтък
1-2 с.л. семена
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и в него се слагат останалите съставки. Маята се забърква на каша с малко хладка вода и брашно и се оставя да втаса.
2. Омесва се хубаво тесто от което се правят 3 топчета. Всяко се разточва на кора с диаметъра на тепсията - моята е 25 см - като първата и втората се намазват с олио.
3. В средата се слага една чаша и от нея на страни се разрязват 12-14 парчета. Всяко парче се повдига и се усуква 2-3 пъти и пак се поставя в тавата.
4. Оставя се да втаса 30-40 минути, намазва се с жълтък, а пожелание са поръсва със семена.
5. Пече се на 180 градуса около 40 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Любомир Илиев от Кюстендил

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
