Питка слънце за ценители
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно София мел класик
42 г жива мая
300 мл прясно мляко
200 мл кисело мляко
3 яйца
50 мл олио
100 г масло
1 супена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне.
2. Брашното се поставя в тава и се прави кладенче (или директно в хлебопекарна).
3. Ако се меси на ръка в кладенчето се изсипват киселото мляко, яйцата, олиото и маята с прясното мляко след като е шупнала.
4. Меси се меко тесто и се оставя да втаса.
5. Втасалото тесто се дели на 4 еднакви по големина топки, които се разточват на еднакви кори. Всяка кора се намазва с олио или масло и се нареждат една върху друга в тавата, която в предварително намазнена.
6. С помощта на чаша се очертава кръг в средата на корите и около него се разрязват на 8 части корите, като след това всяка една част се завива два пъти около себе си. Оставя се отново да втаса.
7. Втасалата питка се намазва с жълтък и по желание се поръсва със сусам или други семена.
8. Пече се за около 35-40 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Щиляна Берберова от Каблешково

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
