Питка Софи
Питки, Погачи
Необходими продукти:
900 г брашно София Мел Екстра
300 мл топло мляко
2 с. л. олио
300 мл. разтопено масло
1 пакетче суха мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода
50 мл олио за доомесване
2 яйца
1 жълтък за намазване
1 пакетче сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Млякото се затопля на бавен котлон.
2. Маята се разтваря в затопленото мляко, заедно със солта, захарта, маслото, олиото и яйцата.
3. Брашното се пресява 3 пъти и се смесва със содата. Оформя се кладенче и се изсипва разтворената смес. Постепенно се прибавя по малко мляко и се омесва топка тесто.
4. Оставя се да почине за малко. На струя се добавя 50 мл олио и отново се меси до меко тесто.
5. Тестото се оформя като питка и се поставя в намазнена и поръсена с брашно тава и се намазва равномерно с жълтък и се поръсва със сусам.
6. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, първо за 15 минути отдолу, а след това до готовност на горен и долен реотан.
7. Горещата питка се поръсва със студена вода и се завива с кърпа.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Елица Узунова от Смолян
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване