Питка със суха мая и прясно мляко
Питки, Погачи
Необходими продукти:
700 г бяло брашно София Мел
300 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая
3 яйца
125 г масло
1/2 ч.л сол
1/2 ч.л захар
Начин на приготвяне:
1. Затопля се прясното мляко и в него се разтваря сухата мая със захарта.
2. Брашното се пресява и се прави кладенче. Изсипват се яйцата (без 1 жълтък, оставя се за намазване на готовата питка), разтопеното масло, солта и прясното мляко с маята. Омесва се меко тесто.
3. Оставя се да втаса около 30 минути. Втасалото тесто се разделя на 3 части и всяка се разточва като се маже с масло и се слагат една върху друга.
4. Навиват се на руло и се нарязва на равни части.
5. Крайчетата на рулото се поставят в центъра на тава, а останалите парчета се подреждат край тях.
6. Маже се с масло и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса на горен и долен реотан.
7. След около 25 минути се изважда и се намазва с жълтъка и се допича за още 20 минути, докато получи златист загар.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Боряна Димова

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
