Питка за Архангелов ден
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно София мел Екстра
1 кубче прясна мая
300 мл.прясно мляко
3 бр. Яйца
200 мл. Олио
1 с.л.сол
1 с.л.захар
200 мл. Топла вода
Начин на приготвяне:
1. В купата на миксера се смесват прясното мляко и водата. Добавят се захарта и маята. Разбърква се докато се разтворят, след което към сместа се добавят 2 чаени чаши от брашното. Размесва се докато се получи еднородна смес.
2. Купата се покрива с кърпа, оставя се на топло, за да се надигне маята за около 10 минути.
3. Добавяме след това останалото брашно, солта и олиото. Замесва се тесто. Става много меко и пухкаво.
4. Тестото се прехвърля се върху набрашнен плот. Разделя се на 2 равни части. Всяка се разточва на правоъгълен лист с размери 36 х 50 см, който трябва да се нареже на 12 еднакви триъгълни парчета. Разграфете листа на 6 равни части от двете страни и така по-лесно ще маркирате 6 ленти, които се получават. Всяка една срежете на диагонал. С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 6 см и се навиват на кифлички като се започва от широката част, а върха остава отгоре.
5. Завитото на рула тесто се нарежда в тава намазана с олио и наръсена с брашно или с пекарска хартия.Тавата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло, докато тестото втаса. Почти ще изпълни тавата.
6. Повърхността на втасалата пита се намазва със смес от жълтък и прясно мляко.
7. Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен реотан и вентилатор.
8. Печенето отнема около 40 минути или докато се получи приятен златист загар. След 30-тата минута можете да покриете с алуминиево фолио.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Христина Великова-Ангелова от Русе
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване