Питка за Гергьовден
Питки, Погачи
Необходими продукти:
700 г брашно София Мел Екстра
42 г мая
3 бр. яйца - 2 бр яйца и един белтък за тестото, 1 жълтък за намазване
200 мл. топло прясно мляко
100 мл. хладка вода
50 мл. олио
50 г масло
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
За декорацията:
100 мл вода
щипка сол
1/2 ч.ч. брашно
хранителна боя
Начин на приготвяне:
В съд се смесват 100 мл. вода, добавя се маята, за да се разтвори с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставя се 3-4 минути да шупне.
Брашното се пресява предварително, добавят се разбитите яйца, без единия жълтък.
Прибавя се прясното мляко, водата, сол, олио и шупналата мая.
Замесва се тесто и се оставя да втаса около 40-50 минути.
Тестото се разделя на 3 части, като едната е по-голяма. От малките топки се разточва средно дебел лист, маже се с размекнато масло. До половината на листа се навива като руло, а останалата част от тестото се реже на ленти. След това се довършва рулото.
Така приготвените 2 рула се слагат по края на тавата, като края на рулата се поставя в долния край на тавата.
Останата по-голяма топка се слага по средата на тавата.
Декорира се по желание с избраните елементи.
Намазва се с останалия жълтък и се оставя настрана да почине за около 30 минути.
За декорациите замесваме тесто от вода, сол и брашно. Разточва се и се изрязват желаните фигурки и елементи. Декорациите също се намазват с жълтък и се залепват за питката с помощта на малко вода.
Питката се пече за първите 10 минути на предварително загрята фурна на 200 градуса, след което намаляваме на 170 градуса за още 35-40 минути (времето е според фурната).
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване