


Питка за Илинден
Питки, Погачи
Необходими продукти:
Около 700 г брашно София Мел Класик
1 к.ч. прясно мляко
2 к.ч. вода
1 яйце
1 жълтък
2 с.л. олио
½ кубче мая за хляб
1 ч. л. захар
1ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Маята се активира в малко затоплена вода.
Брашното се пресява и се прави кладенче, като в него се изсипва затопленото мляко и останалата вода, в която предварително е разтворена захарта. Добавя се яйцето, олиото и солта. Омесва се меко тесто, което да не лепне.
Тестото се прехвърля в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло.
Разделя се на 7 топки, които се подреждат в намазнена тава.
Питката се покрива и отново се оставя да втаса.
Намазва се с разбит жълтък и се пече в умерена фурна до готовност.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
