Питка за празник
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно София Мел Класик
1/2 кубче мая
1 с.л. мед
1 с.л. сол
30 г краве масло,меко
150 мл топло прясно мляко
1 с.л. ракия
2 яйца
Начин на приготвяне:
1. В купата на робота се слагат маята, меда, прясното мляко и 2 лъжици брашно.
2. Разбъркват се и се оставя маята да ферментира. След като направи калпаче се добавят всички продукти без солта, малка част от брашното и се отделя единия жълтък за намазване.
3. Пуска се машината на средна степен. Меси се така около 2-3 минути.
4. Добавя се останалото брашно и намаля месенето на бавна степен. Солта се слага към края на месенето.
5. Тестото се поставя в голяма купа, намазана с мазнина и се покрива с фолио и се оставя на топло да удвои обема си.
6. Разделя се на една малка и две равни части. Едната голяма част се оформя на топка, сплесква се и поставя в тава постлана с хартия. Това ще е средата на питата. Най - малката част се разточва на тънко и с нож за тесто се нарязва на ромбове. Внимателно се прехвърля получената мрежа върху питката в тавата.
7. Другата голяма част тесто се разточва на правоъгълен лист, намазва се с масло и навива на руло. Нарязва се на парчета около 2 см и подрежда се в тавата, покрай голямата питка с мрежата, но застъпва рулцата.
8. Накрая се правят розички от останалото тесто от мрежата и допълних питата.
9. Оставя се питката да втаса и след това се намазва с жълтък с малко олио.
10. Пече се на 175 градуса с вентилатор точно 40 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Румяна Димитрова
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване