Питки с крема сирене и лук


Питки, Погачи и Други солени печива

Необходими продукти:

500 грама брашно София Мел Класик
300 милилитра прясно мляко, топло 
9 грама суха мая
10 грама бакпулвер
10 грама сол 
2 яйца 
60 грама краве масло, меко 



за плънката: 

200 грама крема сирене 
3 глави стар лук 
мазнина за пържене

сурово сусамово семе 

 

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в дълбока купа. 
Направете кладенче в средата и сложете млякото, маята, яйцата, бакпулвера, солта и маслото. Замесете меко тесто и го покрийте с хавлиена кърпа. 
Оставете го да втаса докато увеличи обема си.
През това време пригответе плънката. 
Нарежете лука на ситно. Запържете го в малко мазнина и оставете да се охлади след това. 
 

Втасалото тесто разделете на равни по големина топки (девет броя). 
Всяка топка потопете в топла вода, а след това в сусам. 
Подредете питките в тава, покрита с хартия за печене. 
Притиснете всяка питка с чаша, за да се образува вдлъбнатина в средата. 
Сложете по една голяма супена лъжица крема сирене във всяка питка. 
Отгоре сложете по една голяма лъжица от задушеният лук. 
Сложете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 35-40 минути. 
Извадете питките от фурната и сервирайте. 
Приятен апетит!

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

27.06.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.