Плетена питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг София мел Класик
1 кубче мая /42 грама/
300 мл прясно мляко
4-5 с.л. кисело мляко
3 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
5 с.л. олио
1 с.л. оцет
2 жълтъка
6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява. Прави се кладенче, в което се слагат всички съставки.
2. Меси се меко тесто от което се правят 8 топчета. Шест от топчетата се правят на кори с диаметър 30см.
3. Намазват се с олио и се нареждат една над друга. Купчинката се разрязва на 8 триъгълника и се оформят. Две от топчетата се събират и от тях се прави топче за средата, което също се украсява по желание. Жълтъците и 2 с.л от олиото се разбъркват до хомогенна смес и с тях се намазва питката.
4. Оставя се да втаса 40 минути и след това се пече още 40 минути на 180 градуса.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Любомир Илиев от Кюстендил

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
