Погача за Коледа
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно София мел
2 яйца
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
1 кубче прясна мая
1 чаена чаша кисело мляко
300 мл вода
2 супени лъжици олио
200 грама масло
300 грама сирене
Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря във водата със захарта. Брашното се пресява, по средата се прави кладенче, изсипва се водата с разтворената мая, яйцата, като единият жълтък се отделя за накрая, за да се намаже погачата отгоре.Добавяме киселото мляко, олиото и солта.Започваме да месим.После тестото се разделя на 3 части.
2. Оставя се да починат за 5 минутки, след което се разточват, като всяка част се маже с масло и се поръсва сирене. Поставят се една върху друга и се разрязва на 16 парчета (като пица) и се навиват като кифлички отделните парчета.
3. Тавата се намазва с масло и се редят в нея. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Намазваме с жълтъка и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 мин.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Веселина Стойко от София

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
