Погача за Петровден


Питки, Погачи

Необходими продукти:

850 г- 900 г брашно София Мел Екстра
200 мл прясно мляко
200 мл вода
20 г прясна мая
2 с.л.захар /около 30 г/
1 с.л. сол /около 15 г/
3 с.л. слънчогледово олио /около 20 г/
2 яйца

За украсата:
200 г брашно
20 г сол
50-60 мл по-студена вода

Глазура:
Смес от 1 яйце , 2-3 с.л. прясно мляко, 2-3 с.л.вода

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко със захарта.
Оставете я да „шупне“.
Разбийте яйцата и ги прибавете към сместа. Прибавете и олиото.
Замесете гладко тесто от брашното, солта, течната смес и водата.
Оставете тестото за около 30-40 мин. на топло.
След това го разделете на 1 по-голямо, 1 малко, 5 равни къса.
Оформете топчета, а от малкия къс тесто - фитил, който сплетете на плитка.
Поставете в намаслена тава в средата голямото топче, отстрани 5-те еднакви и накрая около голямото увийте плитката. Оставете тавата на топло, като тестото втаса за около 40 до 60 мин.
Преди да е готово подредете фигурките, които сте приготвили за украса, като ги залепяте с вода.
Тестото за фигурките направете като смесите брашното, солта и водата. Разточете и изрежете с формички.
Намажете със сместа от яйцето, млякото и водата.
Печете в предварително загрята фурна на 180˚С за около 45-50 мин.
Готовият хляб /по желание/ намажете още топъл с малко краве масло.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

14.06.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.