Погача за Петровден
Питки, Погачи
Необходими продукти:
850 г- 900 г брашно София Мел Екстра
200 мл прясно мляко
200 мл вода
20 г прясна мая
2 с.л.захар /около 30 г/
1 с.л. сол /около 15 г/
3 с.л. слънчогледово олио /около 20 г/
2 яйца
За украсата:
200 г брашно
20 г сол
50-60 мл по-студена вода
Глазура:
Смес от 1 яйце , 2-3 с.л. прясно мляко, 2-3 с.л.вода
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлото мляко със захарта.
Оставете я да „шупне“.
Разбийте яйцата и ги прибавете към сместа. Прибавете и олиото.
Замесете гладко тесто от брашното, солта, течната смес и водата.
Оставете тестото за около 30-40 мин. на топло.
След това го разделете на 1 по-голямо, 1 малко, 5 равни къса.
Оформете топчета, а от малкия къс тесто - фитил, който сплетете на плитка.
Поставете в намаслена тава в средата голямото топче, отстрани 5-те еднакви и накрая около голямото увийте плитката. Оставете тавата на топло, като тестото втаса за около 40 до 60 мин.
Преди да е готово подредете фигурките, които сте приготвили за украса, като ги залепяте с вода.
Тестото за фигурките направете като смесите брашното, солта и водата. Разточете и изрежете с формички.
Намажете със сместа от яйцето, млякото и водата.
Печете в предварително загрята фурна на 180˚С за около 45-50 мин.
Готовият хляб /по желание/ намажете още топъл с малко краве масло.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване