Празнична погача с мас
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно Класик
3 бр. Яйца
2 пакетчета мая за хляб
200-250 мл прясно мляко
1/2 кофичка кисело мляко
1 с. л. Сол
1 с. л. Захар
2/3 ч. ч. Олио
Масло / свинска мас / олио за намазване
Сирене за поръсване /по желание/
Начин на приготвяне:
1. Прясното мляко се затопля, така че като си потопите пръста да не е горещо и да се търпи температурата. Към него се влагат 1 с.л. захар, маята и 2 с.л. брашно. Всичко се смесва и се оставя да се активира маята.
2. Получава се т.н. маяно тесто и се оставя настрани в съд, като аз лично го покривам и с една хавлиена кърпа, за да задържи температура. 2 от яйцата се счукват в отделна по-голяма купа, а третото се разделя на белтък и жълтък.
3. Белтъка се добавя към другите яйца, а жълтъка се отделя в чашка и се полива с малко олио, за да не изсъхне (жълтъка ще се ползва накрая за намазване на питката). Яйцата се разбиват, като към тях се добавя киселото мляко, солта и олиото. Всичко се разбърква до получаване на хомогенна смес.
3. Към тази смес се добавя и вече набъбналото "маяно тесто" и се разбърква. Към получилата се смес постепенно се добавя пресято брашно, докато се получи тесто, което не залепва по пръстите. Докато постепенно се добавя брашното и се замесва тесто, може да включите фурната на около 50-100 градуса, за да се затопли.
4. Когато сте готови с тестото, изключете фурната и го сложете вътре, за да втаса. За мен това е най-добрия начин за втасване, нарича се втасване на загасена фурна. След около 30 до 50 мин. тестото трябва да е удвоило обема си около 2 пъти. Вадите го от фурната и го премесвате отново за кратко.
5. За форма на питката "Слънце", тестото се разделя на 9 еднакви по големина топки. 8 от тях се разточват на листи с кръгла форма (с диаметъра на твата, в която ще печете), дебели около 3-5 мм. Започваме като нареждаме 4 от листите един върху друг, като всеки се слага, намазва се от край до край с масло, свинска мас или олио и се поръсва с малко сирене (желателно е бучиците да са ситни). Така наредените кори се преместват в намаслена тавичка и се нарязват на 6 парчета като пица.
6. ВАЖНО: Не разрязвайте парчетата до края, трябва прорезите да се пресичат в средата, но не и до края на кръга. Във всяко триъгълниче след това се прави по още един прорез/продълговата дупка в средата, надлъжно.
7. Така прорязани, всеки триъгълник се усуква, като върха се провира през дупката в средата на триъгълника и се обръща така, че върховете да сочат навън - като лъчи на слънце. Другите 4 кори се нареждат по същия начин, само че се разрязват извън тавата като пица, на 6 парчета, този път от край до край, да станат отделни. Пак се прави прорез по средата и всяко парче се осуква по същия начин, като върха трябва да мине през дупката.
8. Така осукания "слънчев лъч" се поставя между вече подредените в тавата лъчи, отново с върховете сочещи навън. Последната топка от тестото се разточва на дълъг масур и след това на продълговата кора, маже се с мазнина, поръсва се със сирене и се навива надлъжно на руло. Така навитото "рогче" се разрязва надлъжно на 3 масура и се плете като плитка.
9. Плитката се навива на кравай и се слага в средата на "слънцето".
10. Оставя се да втаса по същия начин на загасена фурна за около 30 - 50 мин. или докато удвои обема си.
11. Втасалото тесто се вади от фурната, маже се обилно отгоре с разбития жълтък и се пече за около 30-40 мин. на горна и долна фурна с вентилатор на 180 °С. Питката е готова, когато получи приятен златист загар и се надуе.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Дебора Димитрова от Варна
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване