Пухкава содена питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
700 г брашно София Mел eкстра
400 мл хладка вода
10 г бакпулвер
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
1 с.л. оцет
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа изсипваме солта и захарта. Добавяме водата, бакпулвера, содата и разбъркваме до разтопяване на солта и захарта.
2. Добавяме оцета и олиото. Разбъркваме отново.
3. Пресяваме брашното и го добавяме към сместа. Разбъркваме с ръце до получаване на меко тесто.
4. Прехвърляме тестото върху набрашнен плот и месим. След около 10 минути енергично месене тестото е готово, прехвърляме го в купа и го покриваме с фолио. Оставяме да престои на топло около час.
5. Намазваме с олио и поръсваме с брашно съда, в който ще печем питката. След отминалия час преместваме тестото в съда за печене. Направете прорези с вилица по повърхноста на питката.
6. На дъното на фурната слагаме огнеопорен съд пълен с вода, за да не става твърда питката при печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 ⁰ C за около тридесет минути.
7. След като извадим питката от фурната я поръсваме със студена вода и я покриваме с кърпа.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Нели Мазгалова от гр. София

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
