Шарена питка с чеснова разядка и шарена сол


Питки, Погачи

Необходими продукти:

1 кг брашно София мел Класик
1/2 кубче мая
1/2 ч.л. сол
2 яйца (единия жълтък за намазване)
5 с.л. олио/зехтин
oколо 400 мл хладка вода
200 г извара
200 г крема сирене/сметаново сирене
3-4 скилидки чесън
1 вр. магданоз
шарена сол
1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

1. Маята се забърква със захарта, половината от хладката вода и около 100 гр. брашно. Оставя се да се активира.

2. В пресятото брашно се прави кладенче, в което се слага едно цяло яйце и белтъка на другото яйце. Вторият жълтък се оставя настрана в купичка за намазване на питката отгоре. Слага се олиото/зехтинът, посолява се брашното. Добавя се активираната мая. Замесва се меко тесто като постепенно сипва останалата хладка вода, за да се получи меко тесто.

3. Готовото тесто се оставя в намаслена купа, като се покрива с влажна кърпа да втасва 1 час.

4. В купа се разбъркват изварата със сиренето. Аз изпозвах сметаново сирене, но ще се получи и с крема сирене или друго меко сирене. В блендер се смилат чесъна и магданоза и се добавят към сиреното, като се разбърква добре. Чесновата разядка е готова.

5. Втасалото тесто се разделя на 3 топки.

6. Всяка топка се разточва, като едната се намазва с чесновата разядка, втората се поръсва с олио/зехтин и се поръсва с шарена сол и третата се поръсва само с мазнина.

7. Всяка кора се навива на руло и се реже на парчета от около 3-4 пръста дебелина.

8. Парчетата се редят в кръгла тава, в която е сложена намаслена хартия за печене (с цел да не залепне и да се извади по-лесно), като се обръщат с разреза нагоре.

9. Питката се оставя да втаса още 30-40 минути.

10. Питката се с разбития жълтък, към който аз добавям 1 с.л. олио/зехтин. По желание може да се поръси със сусам.

11. Пече се в предварително загрята на 180 градуса по Целзий фурна за около 45-50 минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Дарина Ласкина от София

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

04.01.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.