Шарена питка с чеснова разядка и шарена сол
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно София мел Класик
1/2 кубче мая
1/2 ч.л. сол
2 яйца (единия жълтък за намазване)
5 с.л. олио/зехтин
oколо 400 мл хладка вода
200 г извара
200 г крема сирене/сметаново сирене
3-4 скилидки чесън
1 вр. магданоз
шарена сол
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Маята се забърква със захарта, половината от хладката вода и около 100 гр. брашно. Оставя се да се активира.
2. В пресятото брашно се прави кладенче, в което се слага едно цяло яйце и белтъка на другото яйце. Вторият жълтък се оставя настрана в купичка за намазване на питката отгоре. Слага се олиото/зехтинът, посолява се брашното. Добавя се активираната мая. Замесва се меко тесто като постепенно сипва останалата хладка вода, за да се получи меко тесто.
3. Готовото тесто се оставя в намаслена купа, като се покрива с влажна кърпа да втасва 1 час.
4. В купа се разбъркват изварата със сиренето. Аз изпозвах сметаново сирене, но ще се получи и с крема сирене или друго меко сирене. В блендер се смилат чесъна и магданоза и се добавят към сиреното, като се разбърква добре. Чесновата разядка е готова.
5. Втасалото тесто се разделя на 3 топки.
6. Всяка топка се разточва, като едната се намазва с чесновата разядка, втората се поръсва с олио/зехтин и се поръсва с шарена сол и третата се поръсва само с мазнина.
7. Всяка кора се навива на руло и се реже на парчета от около 3-4 пръста дебелина.
8. Парчетата се редят в кръгла тава, в която е сложена намаслена хартия за печене (с цел да не залепне и да се извади по-лесно), като се обръщат с разреза нагоре.
9. Питката се оставя да втаса още 30-40 минути.
10. Питката се с разбития жълтък, към който аз добавям 1 с.л. олио/зехтин. По желание може да се поръси със сусам.
11. Пече се в предварително загрята на 180 градуса по Целзий фурна за около 45-50 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Дарина Ласкина от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване