Семла е традиционно шведско сладко хлебче, което се приготвя с пълнеж от бадемова паст и бита сметана и се поднася с поръска от пудра захар и чаша прясно мляко. Десертът е познат под различни имена във всички скандинавски и прибалтийски държави, като освен, че е познат от средновековието има и интересна история. Оказва се, че през 1771 година кралят на Швеция Адолф Фредерик преяжда със семла, като си ги похапвал именно напоени с прясно мляко. Е, няма нищо страшно или опасно в тях, освен че са супер вкусни и човек не може да спре да ги яде :)

Шведски питки - Семла
Дребни сладки

Необходими продукти:

За питките:
Около 570 г брашно София Мел Класик
1/2 кубче жива мая ( 21 г)
120 мл хладка вода
120 мл хладко прясно мляко
80 г масло
70 г захар
щипка сол
щипка млян кардамон
1 яйце

За глазирането:
1 жълтък
малко прясно мляко

Още:
бадемова паста / марципан
бита сметана
пудра захар

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на тестото:
Разтворете маята в предварително затоплената водичка, в която сте сложили две супени лъжици от захарта и още толкова брашно. Разбъркайте и оставете да се появят балончета.
През това време в подходящ съд пресейте брашното, като си заделете две трети от него първоначално, с които да работите. Направете кладенче в него и прибавете шупналата мая, леко разбито с виличка яйце, разтопеното масло и леко затопленото прясно мляко. По ръба на тавата поръсете със солта и кардамона.
Разбъркайте добре на ръка (или с миксер), прибавяйки постепенно от останалото брашно, докато получите хубаво, еластично, меко, но нелепнещо тесто, което започва да се отделя от стените на съда.

След като тестото е готово, оформете го на топка и го поставете в намазан с олио съд да втаса на топло, покрито с найлоново фолио, докато удвои обема си.

Тъй като традиционният пълнеж е от бадемова паста или иначе казано марципан, може да ползвате и готово, който не винаги се намира в магазините, но може да си направите сами като накълцате на ситно в кухненски робот сурови бадеми, един разбит на сняг белтък и пудра захар. Ако ви притеснява суровото яйце, заложете на марципан от магазина, макар, че домашният марципан си е друго нещо :)

След като тестото е готово и е втасало, го разделете на равни по големина топчета - около 12 на брой. С това количество може да направите и 16 броя питки, но всичко ще зависи от големината, която желаете.

Оформете питките и ги наредете в подходяща тава, с хартия за печене на дъното. Оставате ги да втасат още веднъж на топло, а след като бухнат ги намажете с жълтъка, който размивате леко с прясното мляко.

Печете питките на 175 градуса до златисто за около 20 минути.
След изпичане ги оставате да се охладят напълно, а след това изрежете красиво капаче и издълбайте малка част от сърцевината. Поставете лъжичка марципан, а отгоре шприцовайте от битата сметана ( Аз слагам понякога и една малина вътре :) )

Накрая поставете капачето и поръсете с пудра захар!

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

08.03.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.