


Семла е традиционно шведско сладко хлебче, което се приготвя с пълнеж от бадемова паст и бита сметана и се поднася с поръска от пудра захар и чаша прясно мляко. Десертът е познат под различни имена във всички скандинавски и прибалтийски държави, като освен, че е познат от средновековието има и интересна история. Оказва се, че през 1771 година кралят на Швеция Адолф Фредерик преяжда със семла, като си ги похапвал именно напоени с прясно мляко. Е, няма нищо страшно или опасно в тях, освен че са супер вкусни и човек не може да спре да ги яде :)
Шведски питки - Семла
Дребни сладки
Необходими продукти:
За питките:
Около 570 г брашно София Мел Класик
1/2 кубче жива мая ( 21 г)
120 мл хладка вода
120 мл хладко прясно мляко
80 г масло
70 г захар
щипка сол
щипка млян кардамон
1 яйце
За глазирането:
1 жълтък
малко прясно мляко
Още:
бадемова паста / марципан
бита сметана
пудра захар
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на тестото:
Разтворете маята в предварително затоплената водичка, в която сте сложили две супени лъжици от захарта и още толкова брашно. Разбъркайте и оставете да се появят балончета.
През това време в подходящ съд пресейте брашното, като си заделете две трети от него първоначално, с които да работите. Направете кладенче в него и прибавете шупналата мая, леко разбито с виличка яйце, разтопеното масло и леко затопленото прясно мляко. По ръба на тавата поръсете със солта и кардамона.
Разбъркайте добре на ръка (или с миксер), прибавяйки постепенно от останалото брашно, докато получите хубаво, еластично, меко, но нелепнещо тесто, което започва да се отделя от стените на съда.
След като тестото е готово, оформете го на топка и го поставете в намазан с олио съд да втаса на топло, покрито с найлоново фолио, докато удвои обема си.
Тъй като традиционният пълнеж е от бадемова паста или иначе казано марципан, може да ползвате и готово, който не винаги се намира в магазините, но може да си направите сами като накълцате на ситно в кухненски робот сурови бадеми, един разбит на сняг белтък и пудра захар. Ако ви притеснява суровото яйце, заложете на марципан от магазина, макар, че домашният марципан си е друго нещо :)
След като тестото е готово и е втасало, го разделете на равни по големина топчета - около 12 на брой. С това количество може да направите и 16 броя питки, но всичко ще зависи от големината, която желаете.
Оформете питките и ги наредете в подходяща тава, с хартия за печене на дъното. Оставате ги да втасат още веднъж на топло, а след като бухнат ги намажете с жълтъка, който размивате леко с прясното мляко.
Печете питките на 175 градуса до златисто за около 20 минути.
След изпичане ги оставате да се охладят напълно, а след това изрежете красиво капаче и издълбайте малка част от сърцевината. Поставете лъжичка марципан, а отгоре шприцовайте от битата сметана ( Аз слагам понякога и една малина вътре :) )
Накрая поставете капачето и поръсете с пудра захар!

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
