Сиропирана баница с локум и орехи
Баници и Други сладки печива
Необходими продукти:
За баницата:
1 пак фини кори София мел
200 g захар
125 ml олио
5 яйца
90 г брашно София Мел Кекс /5 с.л./
3 кутии локум
80-100 g орехови ядки
30 g масло - по желание
За сиропа:
350 g захар
450 ml вода
Сока на ½ лимон
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата със захарта, добавете брашното (и бакпулвера) и след това олиото. Смесете добре.
2. Вземете една кора, нанесете 2-3 с.л. плънка равномерно с лъжица или четка. Поставете втора кора, нанесете плънка, след това трета кора и отново плънка.
3. По дългата страна подредете парченца локум и нарязани орехи. Навийте на хлабаво руло и поставете в намаслена правоъгълна тава. Повторете с останалите кори. По желание намажете с разтопено масло.
4. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 ˚С за около 40 минути (или до готовност).
Сироп:
1. Сварете водата със захарта до разтваряне. Добавете лимоновия сок и варете още 1-2 минути.
Сглобяване:
1. Леко охладената баница нарежете на парчета и залейте с топлия сироп.
2. Оставете сиропа да попие напълно преди сервиране.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване