Сиропирана баница с локум и орехи


Баници и Други сладки печива

Необходими продукти:

За баницата:
1 пак фини кори София мел
200 g захар
125 ml олио
5 яйца
90 г брашно София Мел Кекс /5 с.л./
3 кутии локум
80-100 g орехови ядки
30 g масло - по желание

За сиропа:
350 g захар
450 ml вода
Сока на ½ лимон

Начин на приготвяне:

1. Разбийте яйцата със захарта, добавете брашното (и бакпулвера) и след това олиото. Смесете добре.
2. Вземете една кора, нанесете 2-3 с.л. плънка равномерно с лъжица или четка. Поставете втора кора, нанесете плънка, след това трета кора и отново плънка.
3. По дългата страна подредете парченца локум и нарязани орехи. Навийте на хлабаво руло и поставете в намаслена правоъгълна тава. Повторете с останалите кори. По желание намажете с разтопено масло.
4. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 ˚С за около 40 минути (или до готовност).

Сироп:
1. Сварете водата със захарта до разтваряне. Добавете лимоновия сок и варете още 1-2 минути.

Сглобяване:
1. Леко охладената баница нарежете на парчета и залейте с топлия сироп.
2. Оставете сиропа да попие напълно преди сервиране.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

04.12.2024

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.