Содена питка за Бъдни вечер


Хлябове и Питки, Погачи

Необходими продукти:

500 г бяло брашно София Мел Екстра
350 мл топла вода
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. сол
3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче в средата.
2. Прибавете содата, солта, оцета, зехтина и водата.
3. Замесете тесто, като откъснете топче с размер на яйце от него. Останалото оформете на голяма топка.
4. Намажете тавичка с мазнина. Поставете тестото в тавичката, намажете го отгоре с вода с помощта на силиконова четка.
5. От малкото топче оформете два фитила, а след това ги разделете на две. Трябва да станат общо 4. Два по два фитила усучете и поставете върху тестото. Целта е да се получи кръст.
6. Намажете го с вода и поръсете със сусам.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

23.12.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.