Содена питка за Бъдни вечер
Хлябове и Питки, Погачи
Необходими продукти:
500 г бяло брашно София Мел Екстра
350 мл топла вода
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. сол
3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче в средата.
2. Прибавете содата, солта, оцета, зехтина и водата.
3. Замесете тесто, като откъснете топче с размер на яйце от него. Останалото оформете на голяма топка.
4. Намажете тавичка с мазнина. Поставете тестото в тавичката, намажете го отгоре с вода с помощта на силиконова четка.
5. От малкото топче оформете два фитила, а след това ги разделете на две. Трябва да станат общо 4. Два по два фитила усучете и поставете върху тестото. Целта е да се получи кръст.
6. Намажете го с вода и поръсете със сусам.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване