Соленки
Дребни соленки
Необходими продукти:
900-950 г брашно София Мел Класик
250 г масло или маргарин
250 г прясно мляко
2 яйца
15 г сол
3,5 г суха мая /1/2 пакетче от 7 г/
5 г бакплувер /1/2 пакетче от 10 г/
За намазване:
1 яйце
За поръсване:
маково семе
20-30 г кашкавал /по желание/
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в затопленото мляко.
Разбийте яйцата и ги прибавете към млякото.
След това добавете солта.
Замесете меко тесто от течните съставки, мазнината и ¾ от брашното /около 700 г/ . Останалото брашно добавяйте постепенно до получаване на меко и гладко тесто.
Готовото тесто го оставете да почине 45 мин.
От отпочиналото тесто късайте парченца с големината на орех / напр. 50 г/.
Всяко парченце оформете на топка, след което докато още я държите притиснете средата с палец. С помощта на нож или ножици направете странични нарези /да наподобява гнездо/.
Когато ги подредите в тавичка притиснете още веднъж средата. След това намажете с разбито цяло яйце и поръсете средата с маково семе.
Пече се в предварително нагрята на 200 ˚С фурна за около 20-23 мин до приятен златист цвят, като по желание по време на печене /след 10-тата минута/, може да сложите във всяка соленка по парченце кашкавал.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване