Соленки


Дребни соленки

Необходими продукти:

900-950 г брашно София Мел Класик
250 г масло или маргарин
250 г прясно мляко
2 яйца
15 г сол
3,5 г суха мая /1/2 пакетче от 7 г/
5 г бакплувер /1/2 пакетче от 10 г/

За намазване:
1 яйце

За поръсване:
маково семе
20-30 г кашкавал /по желание/

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в затопленото мляко.
Разбийте яйцата и ги прибавете към млякото.
След това добавете солта.
Замесете меко тесто от течните съставки, мазнината и ¾ от брашното /около 700 г/ . Останалото брашно добавяйте постепенно до получаване на меко и гладко тесто.
Готовото тесто го оставете да почине 45 мин.
От отпочиналото тесто късайте парченца с големината на орех / напр. 50 г/.
Всяко парченце оформете на топка, след което докато още я държите притиснете средата с палец. С помощта на нож или ножици направете странични нарези /да наподобява гнездо/.
Когато ги подредите в тавичка притиснете още веднъж средата. След това намажете с разбито цяло яйце и поръсете средата с маково семе.
Пече се в предварително нагрята на 200 ˚С фурна за около 20-23 мин до приятен златист цвят, като по желание по време на печене /след 10-тата минута/, може да сложите във всяка соленка по парченце кашкавал.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

09.09.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.