Тиквеник с домашно точени кори
Сладкиши
Необходими продукти:
брашно - 500 г + 100 г за разточване на кори
сол - 1/2 с.л.
оцет - 1 с.л.
вода - 300 мл топла
олио - за намазване на тестото
тиква - 300 - 350 г настъргана
орехи - 1 ч.ч. смлени
канела - 1 ч.л.
захар - 1 ч.ч.
олио - за намзване на тавичката и корите
Начин на приготвяне:
1. В брашното правя кладенче и слагам топличката вода, сол, оцет. Меся, докато стане леко и въздушно тесто. Разделям на 15 малки топченца и започвам от първото оформено, защото то вече си е починало, докато съм оформяла другите. Сгорещявам свинска мас (може и краве масло), а топчетата си ги разточвам колкото чаена чинийка. Първата питка топвам отдолу в брашно, за да не се залепи за масата. Отгоре намазвам с 1 с.л. от разтопената мас.
2. Разточвам следващата топчица, слагам върху първата и отново намазвам. Третата слагам върху втората, но без да мажа. С другите топчици процедирам по същия начин, като нареждам по 3 една върху друга. Получавам 5 купчинки от по 3 листа. Взимам първата оформена купчинка. Топвам в брашно и разточвам, докато може. Краищата разточвам с точилка. Взимам върху двете ръце и разтеглям ръчно. Готовият лист слагам върху вестник на равна повърхност и разтеглям по краищата.
3. Слагам от приготвената плънка (от тиква, орехи, канела, захар) и навивам на руло и слагаме в предварително намазнена тавичка.
4. Печем на 250 градуса до готовност (когато се получи златист загар отгоре).
5. Когато го извадя от фурната, го поръсваме с вода и захар на кристали. Завивам с чиста кърпа. След като изстине, тиквеникът омеква.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Diana Androva от град Септември
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване