Тиквеник с домашно точени кори


Сладкиши

Необходими продукти:

брашно - 500 г + 100 г за разточване на кори
сол - 1/2 с.л.
оцет - 1 с.л.
вода - 300 мл топла
олио - за намазване на тестото
тиква - 300 - 350 г настъргана
орехи - 1 ч.ч. смлени
канела - 1 ч.л.
захар - 1 ч.ч.
олио - за намзване на тавичката и корите

Начин на приготвяне:

1. В брашното правя кладенче и слагам топличката вода, сол, оцет. Меся, докато стане леко и въздушно тесто. Разделям на 15 малки топченца и започвам от първото оформено, защото то вече си е починало, докато съм оформяла другите. Сгорещявам свинска мас (може и краве масло), а топчетата си ги разточвам колкото чаена чинийка. Първата питка топвам отдолу в брашно, за да не се залепи за масата. Отгоре намазвам с 1 с.л. от разтопената мас.

2. Разточвам следващата топчица, слагам върху първата и отново намазвам. Третата слагам върху втората, но без да мажа. С другите топчици процедирам по същия начин, като нареждам по 3 една върху друга. Получавам 5 купчинки от по 3 листа. Взимам първата оформена купчинка. Топвам в брашно и разточвам, докато може. Краищата разточвам с точилка. Взимам върху двете ръце и разтеглям ръчно. Готовият лист слагам върху вестник на равна повърхност и разтеглям по краищата.

3. Слагам от приготвената плънка (от тиква, орехи, канела, захар) и навивам на руло и слагаме в предварително намазнена тавичка.

4. Печем на 250 градуса до готовност (когато се получи златист загар отгоре).

5. Когато го извадя от фурната, го поръсваме с вода и захар на кристали. Завивам с чиста кърпа. След като изстине, тиквеникът омеква.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Diana Androva от град Септември

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

трудна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

28.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.