


Тирамису с домашни бишкоти
Сладкиши и Дребни сладки
Необходими продукти:
За бишкотите:
4 яйца
120 г фина бяла захар
10 г ванилова захар
130 г брашно София Мел Класик
За крема:
6 яйчни жълтъка
100 г захар
10 г ванилова захар
120 мл. вино марсала
400 г Маскарпоне
1 с. л. пудра захар
400 мл. млечна сметана
Начин на приготвяне:
Приготвяне на бишкотите:
Включете фурната да загрява на 180°С.
Пригответе две големи тави за печене, като ги покриете с пергаментова хартия.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте белтъците в голяма купа с половината захар на твърд крем и ги оставете настрани.
Разбийте жълтъците с останалата захар, докато изсветлеят и бъркалката на миксера започне да оставя трайни следи в сместа.
Изсипете разбитите жълтъци при белтъците и ги смесете, с помощта на силиконова шпатула.
Накрая пресейте брашното при яйцата и разбъркайте отново с шпатулата внимателно отдолу нагоре, като внимавате да не се губи от обема на яйцата.
Поставете тестото в найлонов сладкарски пош с кръгъл накрайник.
Шприцовайте бишкотите върху приготвените тави.
Поръсете тестото с пудра захар и печете в загрятата фурна на 180°С за 15 минути. Бишкотите трябва леко да порозовеят по повърхността.
Приготвяне на сладкиша:
Преди да започнете с крема, пригответе 500 мл. еспресо, за потапяне на бишкотите. Трябва да изстине напълно преди да го използвате. Овкусете го с 2 супени лъжици захар и 2 супени лъжици вино Марсала.
В подходяща купа смесете жълтъците, захарта, ваниловата захар и виното Марсала. Разбъркайте много добре и поставете купата на водна баня. Варете крема, като разбърквате непрекъснато с кухнеска тел, докато се сгъсти.
Махнете от водната баня и го оставете да изстине до стайна температура, преди да го използвате. Можете да поставите купата в по-голяма пълна с вода и лед, за да стане по-бързо охлаждането. Разбийте с миксер маскарпонето за минутка с пудрата захар. След това прибавете крема Сабайон, който сварихте на водна баня и разбъркъйте с кухненска тел, дакото стане гладък. Накрая разбийте сметаната на пухкав ефирен крем и прибавете и нея към крема, като смесвате с шпатула.
Потапяйте всяка бишкота в кафето и подредете на дъното на тавичка с диаметър 22х30 см.
Поставете и изравнете половината от крема и подредете и останалите бишкоти предварително напоени в кафето. Отгоре поставете и останалият крем, изравнете.
По желание можете да украсите Тирамисуто с крем от маскарпоне и сметана.
Преди да сервирате, поръсете обилно с натурално какао Тирамисуто.
Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
