Усукан тутманик
Питки, Погачи
Необходими продукти:
550-600 г брашно София Мел Класик
2 големи яйца + 1 жълтък
200 мл прясно мляко
200 г натрошено сирене
125 г масло
1 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
1 пакетче суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Маята се активира в затопленото мляко.
Брашното се пресява и се прави кладенче. Добавят се двете яйца, киселото мляко, олиото, захарта, солта и активираната мая. Омесва се меко тесто, което не лепне.
Оставя се да почине около 20-30 минути.
Тестото се разделя на 4 равни части, всяка от които се разточва на дебела кора с диаметър около 30-35 см.
Маслото се разтопява.
Първата кора се намазва с разтопено масло и се поръсва с натрошеното сирене. Върху нея се поставя втората кора, която също се намазва с масло и поръсва със сирене. Последната кора се намазва само с масло.
След това корире се разрязват на ленти, които се усукват и подреждат в намазнена тава с размер 32 см.
Тутманикът се оставя да втаса на топло до удвояване на обема си.
Намазва се с разбъркания в малко вода жълтък и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до готовност.
Усуканият тутманик се сервира топъл.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване