Великденски козунак с крем от шам фъстък


Други сладки печива

Необходими продукти:

1 кг брашно София мел Класик
2 бр. суха мая
6 яйца
200 г масло
40 мл олио
250 мл прясно мляко
250 г захар
1 бр есенция ванилия
ром - една капачка
сол - една щипка
1 кора лимон
1 кора портокал
крем от шамфъстък
масло от шамфъстък
филирани бадеми

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява 3 пъти и към него се прибавят 2те пакетчета суха мая и щипка сол. В купа се чукват 5 яйца, към които се добавят захар, ванилия, ром, кората на един лимон и един портокал, 200мл прясно мляко (леко затоплено) и 40 мл олио. Всичко се разбърква с бъркалка или миксер. Двете смеси се объркват заедно до получаване на тесто. Размесва се и се разтегля, така че да се получат конци.

2. След като спре да лепне, се добавя маслото на три пъти и се размесва отново, докато сместа попие мазнината. Готовото тесто се оставя на топло място за 2-3 часа, докато втаса и удвои размера си. След като сместа е втасала, разделяме на две равни части за два козунака. Всяка една от частите разделяме на три, за да сплетем като плитка. Разстиламе всяка една тритина и я мажем с крем от шамфъстък, както и с масло от шамфъстък.

3. След спитане, оставяме тестото в тенджера с хартия за печене за още 30 минути да втаса отново. Преди да сложим във фурната, намазваме козунаците с 1 яйце, разбито с малко прясно мляко, и поръсваме с филирани бадеми и захар.

4. Печем на предварително загрята фурна само на долен реутан без вентилатор на 170 градуса за около 40 минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Калина Сиракова от София

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

06.06.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.