Великденски козунак с крем от шам фъстък
Други сладки печива
Необходими продукти:
1 кг брашно София мел Класик
2 бр. суха мая
6 яйца
200 г масло
40 мл олио
250 мл прясно мляко
250 г захар
1 бр есенция ванилия
ром - една капачка
сол - една щипка
1 кора лимон
1 кора портокал
крем от шамфъстък
масло от шамфъстък
филирани бадеми
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява 3 пъти и към него се прибавят 2те пакетчета суха мая и щипка сол. В купа се чукват 5 яйца, към които се добавят захар, ванилия, ром, кората на един лимон и един портокал, 200мл прясно мляко (леко затоплено) и 40 мл олио. Всичко се разбърква с бъркалка или миксер. Двете смеси се объркват заедно до получаване на тесто. Размесва се и се разтегля, така че да се получат конци.
2. След като спре да лепне, се добавя маслото на три пъти и се размесва отново, докато сместа попие мазнината. Готовото тесто се оставя на топло място за 2-3 часа, докато втаса и удвои размера си. След като сместа е втасала, разделяме на две равни части за два козунака. Всяка една от частите разделяме на три, за да сплетем като плитка. Разстиламе всяка една тритина и я мажем с крем от шамфъстък, както и с масло от шамфъстък.
3. След спитане, оставяме тестото в тенджера с хартия за печене за още 30 минути да втаса отново. Преди да сложим във фурната, намазваме козунаците с 1 яйце, разбито с малко прясно мляко, и поръсваме с филирани бадеми и захар.
4. Печем на предварително загрята фурна само на долен реутан без вентилатор на 170 градуса за около 40 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Калина Сиракова от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване