Вкусна погача
Питки, Погачи
Необходими продукти:
800 г брашно София Мел
2 яйца
125 мл олио
40 г мая
250 мл прясно мляко
1 с.л.захар
жълтък и сусам за поръсване
1 с. л. сол
120 г масло
Начин на приготвяне:
1. Затоплете млякото. Добавете в него натрошената мая и захарта. Разбъркайте с лъжица, докато се разтворят съставките.
2. Оставете да престои 10 минути. След като маята е престояла, в купа сложете около 500 гр. брашно. Изсипете маята, олиото, двете яйца и разбъркайте с лъжица. След като се получи лепкаво тесто, махнете лъжицата, добавете останалото брашно и започнете да месите с ръце.
3. Разделете тестото на 8 равни части и ги оформете на топки. Всяка топка разточете на кора.
4. Подредете ги една върху друга, като в средата ги намажете с разтопено масло. След като сте готови с всички кори, набрашнете плота, сложете корите и поръсете и отгоре с брашно. Внимателно разточете по-голяма кора. С остър нож изрежете краищата на кръга, за да се получи голям хубав кръг. Кръга разделете на 8 триъгълника. Всеки триъгълник увийте като кифличка, като започнете от по-широката страна.
5. Всяка кифла разрежете на две. Намажете с масло дълбока тава и подредете кифличките. Намажете с жълтък и поръсете със сусам. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 30 минути.
6. Печете погачата в загрята фурна.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Радостина Манолова

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
