Заскрежени сладки с течен шоколад
Дребни сладки
Необходими продукти:
500 гр брашно София Мел - екстра
3 яйца
290 г захар
50 г краве масло
100 мл олио
1 пакетче бакпулвер
60 г какао (за да станат цветни, какаото може да се замени с боя в желан цвят)
3 с.л. ром или коняк
1 пакетче ванилова захар
настъргана кора на 1 портокал
още: пудра захар за овалване
течен шоколад за пълнеж
Начин на приготвяне:
1. Разбиват се добре яйцата със захарта. Добавят се мекото краве масло, олиото и ваниловата захар. Следва пресятото с бакпулвер брашно, като продължава разбъркването с миксер. Слага се какаото, алкохола и настърганата портокалова кора.
2. Получава се тесто, което се отделя от стените на купата, в която се бърка. Ако се наложи, добавете още лъжица-две брашно, за да се получи тесто, подходящо за оформяне, но не прекалявайте, защото след престояване в хладилник, тестото става по - твърдо.
3. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да престои в хладилника около един час. От отпочиналото вече тесто се късат топчета, колкото орехче. Всяко топче се притиска с палец, за да се получи вдлъбнатина и се слага малко течен шоколад.
4. След това се оформя гладко топче, така че шоколадът да остане в центъра. Имайте предвид, че се слага малко шоколад на върха на лъжичката, защото ако е много, при напукването изтича. Всяка така оформена сладка се овалва много обилно в пудра захар. Колкото по - бяла е тя, толкова по-добре ще се откроят пукнатините и ще станат по - красиви.
5. Топчетата се подреждат върху хартия за печене на разстояние едно от друго (понеже се надуват) и се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна точно 9 минути. Много е важно да не се прекалява с печенето, защото ще станат твърди. Винаги ги вадя след 9 минути и стават перфектни. При самото изпичане сладките се надуват и напукват, като така стават красиви, без да ги украсявате.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Виолета Атанасова от Шумен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване