


Канелените рулца са изключително популярни по цял свят, като носят началото си от Швеция, предлагани по сходен начин в цяла Скандинавия, Германия и Англия, те достигат и до Северна Америка, където може да ги намерите почти навсякъде в САЩ и Канада.
Докато на Стария континент канелените рулца често се похапват по време на следобедна закуска или пауза за кафе, то в Щатите си е и нормална закуска, която може да се поднесе и с крема сирене.
Друг разлика е и че американските канелени рулца са по-често с някакъв вид топинг / глазура – от айсинг или карамел. В днешната вариация е добавен и един от любимите плодове на американците – ябълката, правейки рулцето още по-ароматно и незабравимо. Опитайте!
Американски канелени рулца
Други сладки печива
Необходими продукти:
За тестото:
450 г брашно бяло София мел
7 г суха мая ( 1 пак)
150 мл прясно мляко
50 мл вода
50 г захар
Щипка сол
1 бр. яйце
За плънката:
1 бр. ябълка
150 г кафява захар
1 ½ ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
50 г меко масло
50 г счукани орехи
150 мл карамелен сос* по желание
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и отделете 2/3 от него в купа. Направете кладенче в него, в което изсипете маята. В подходящ съд сипете водата, млякото и маслото и ги загрейте на котлона. Ако станат много горещи, ги оставете леко да се охладят, а след това прибавете към тях едно яйце, което сте разбили леко с телена бъркалка. Изсипете всичко това в кладенчето на брашното, като започнете да месите с дървена лъжичка, а после на ръка тестото. Прибавете от заделеното брашно със солта, докато получите хубаво, меко, нелепнещо тесто, което се отделя от стените на съда.
Оставете го да втаса на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, докато удвои обема си.
През това време смесете кафявата захар с подправките и разбъркайте добре. Измийте, обелете и нарежете ябълката на кубчета.
След като тестото е готово, го прехвърлете на плота и го разточете на правоъгълник. Намажете го с мекото масло и поръсете отгоре захарта, ябълките и орехите. Залейте с половината от карамеления сос и завийте на руло.
Разрежете го на 12 равни части. Поставете ги в тавичка, с хартия за печене на дъното, и ги оставете да втасат още веднъж за около 10-15 минути, докато запълнят тавичката.
Сложете ги да се печат в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор до зачервяване – около 20 минути. След като са готови ги залейте с останалия карамелен сос или бял айсинг. Сервирайте топли.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
