За тестото:
1 кг. брашно София Мел Екстра
4 яйца
3 с.л. олио
100 мл вода
шепа сол
За плънката:
400 г сирене
3 яйца
1 яйце за намазване
100 г кашкавал за поръсване
1. Омесете тесто за къпаните кори, като в голяма купа предварително разбиете яйцата, олиото и водата.
2. Започнете да прибавяте брашното и месете, докато се получи твърдо тесто.
3. Тестото разделете на топки и ги оставете покрити с кърпа за около 20-25 минути.
4. Разточете топките, с точилка, на продълговати кори, с дебелина от около 2мм.
Постарайте се всички кори да са с еднакви размери, като с останалото тесто от всяка може да омесите нова кора. След като разточите една кора, разделете я по широчина на 2. Целта е да се получат кори с около 15 см. широчина .
5. Сложете на котлона голяма тенджера с вода и добавете една шепа сол. Изчакайте докато водата заври.
6. Поставяйте една по една корите във врящата вода за 2-3 секунди и веднага след това я потапяйте в друг съд със студена вода. По този начин ще спрете процеса на варене на самото тесто.
7. Намажете дъното на продълговата тавичка с олио.
8. Разбъркайте сиренето и яйцата за плънката.
9. Разпределете от сместа по дължина на кората. Завийте на руло, като не трябва да завивате повече от 2 пъти, защото ще стане много тестена.
10. Така полученото руло го прегъвате на 2 във формата на подкова.
11. Наредете в тавичка предварително покрита с хартия за печене. Намажете с разбитото яйце и печете на 180 градуса. Поръсете с настъргания кашкавал в края на печенето.
Пече се докато хване кафяво-златиста коричка.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ