Банички със сирене


Баници

Необходими продукти:

350 г  Брашно София Мел Баница
10 г  Сол
120 г  Слънчогледово олио - /от което 20 г за тестото/, останалото е за разточване и поръсване на кората.*
180 мл  Вода /приблизително/
300 г  Сирене
2-3 бр  Яйца

От тези съставки пригответе 4 кори за баница, около 140 г, всяка.

* За поръсване на кората, преди да поставите пълнежа може да използвате, както слънчогледово олио, така и масло, маргарин или комбинации от тези мазнини.

Начин на приготвяне:

1.Пресейте брашното в купа.
2. Добавете солта и олиото.
3.Добавете водата и започнете да месите, с ръка или дървена лъжица.
4. Когато сместа стане много гъста, поръсете готварския плот с брашно, изсипете сместа на плота и започнете да се месите с ръце. Месенето продължава до получаването на хубаво гладко тесто.
/Тестото може да се замеси и с миксер/.
5. Готовото тесто оформете на топка и оставете да почива за около 5 min, след което го разделете на 4 топки.
6.Така оформените топчици намажете с олио и оставете да почиват за около 15-20 min.
7. Всяка топка разточете на „питка“. Питките намажете обилно с олио и оставете да почиват за около 30-40 min.
8. Отлежалите питки разточете с точилка. Придърпайте разточения лист с намазнени ръце към краищата на плота, много внимателно, за да се изтъни достатъчно добре.
9. От готовия лист премахнете дебелите крайчета, след което оформете на правоъгълник и се поръсете с мазнина
След това разпределете плънката.
Плънка със сирене Натрошете сиренето. След това добавете 2-3 яйца /плънката не трябва да е течна/.

Кората разрежете на 3 части и завийте като охлювчета в малки формички.

10. Печете в предварително загрята фурна на 200 ˚С - 210 ˚С за около 20 min като преди това намажете с мазнина.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

трудна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

27.11.2023

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.