Банички със спанак и сирене
Баници
Необходими продукти:
350 г брашно Екстра
200 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
За плънката:
500 г пресен или замразен спанак
1 глава стар или 2-3 стръка пресен лук
2-3 яйца
250-300 г сирене
4 с.л. олио
За поръсване:
150 г масло
Начин на приготвяне:
1. От 2 ч.ч. брашно, водата, солта, олиото и оцета се забърква тесто. Постепенно се добавя от останалата част от брашното, докато се получи меко и еластично тесто. Разделя се на 8-10 части и всяка поотделно се омесва още малко. Разточват се малки питки, намазват се с олио, покриват се с кърпа и се оставят за 15-20 минути. да почине тестото.
2. През това време се приготвя плънката. Лукът се нарязва и се задушава в олиото. След като омекне се добавя почистеният спанак и се оставя да се задуши. След като леко се охлади се разбърква с яйцата и натрошеното сирене.
3. Всяка от отлежалите питки се разточва леко, след което се разтяга с ръце, в началото в средата, а след това се слага върху кухненска кърпа и започват да се разтягат краищата, докато е възможно. Кората се поръсва с разтопено масло и плънка.
4. Навива се руло с помощта на кърпата, като постепенно се повдига. След това се навиват банички на охлюв и се слагат в намазнени и набрашнени купички за печене. Отгоре се поръсват с останалата част от маслото.
5. Слагат се в предварително загрята на 200*С фурна и се пекат до зачервяване.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Ваня Митова от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване