Баница с ориз (Родопска баница/клин)
Баници
Необходими продукти:
300 г брашно София Мел Екстра
200 мл хладка вода
1 с.л олио
1 ч.л сол
2 ч.ч ориз (300 г)
5-6 яйца
250 г сирене
1 пакет масло (125 г)
Начин на приготвяне:
1. Слагаме в тенджера вода в съотношение 3:1 с ориза, малко сол и олио. След като водата заври,слагаме ориза. Бъркаме с дървена лъжица от време на време, за да не залепне. Като се свари, го оставяме напълно да изстине.
2. Прибавяме към изстиналия вече ориз разбитите яйца и сиренето. Всичко се разбърква, за да се получи плънка подобна на каша.
3. През това време,докато ориза се вари, от брашното, водата, олиото и малко сол замесваме тесто за корите. Разделяме на 2 топки и оставяме да отпочинат за 10-15 мин.
4. В предварително намазана тава поставяме разточената тестена кора, изсипваме цялата плънка и я разпределяме равномерно. Отгоре слагаме втората кора, като подвиваме краищата и да останат отдолу. Така баницата се запечатва.
5. Печем първо от едната страна, в предварително загрята фурна на 180-190°С - на долен реотан. След това обръщаме да се изпече и другата страна. Готовата родопска баница завиваме с кърпа и изчакваме да изстине. По нетърпеливите може да си я хапнат и топла.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Selime Gadjalova от с.Розино
![](https://sofiamel.bg/cache/user_recipe_main_front_default/uploads/images/recipe/recipe-main-image/BAEZh8-3Ig.jpg)
Вид рецепта
![](/build/images/front/icons/sweet.b1441cef0027fa10c3c02e059c9e2fab.png)
Трудност на приготвяне
![](/build/images/front/icons/difficult.35c02a9e8285128b7dd617afa309244d.png)
Време за приготвяне
![](/build/images/front/icons/time.455694741e708770412a1781a8039386.png)
Дата на публикуване
![](/build/images/front/icons/date.4870eb8a154663fad1e08e8122f81b11.png)