Бриош Цветя


Дребни сладки

Необходими продукти:

за тестото:
500 грама брашно за козунак София Мел
320 грама кисело мляко
100 грама бяла захар
70 грама краве масло
3 яйца
20 грама прясна мая
2 милилитра есенция лимон

за крема:
3 много пресни жълтъка
250 милилитра прясно мляко
75 грама гранулирана захар
25 грама царевично нишесте
5 грама куркума на прах

за намазване:
2 жълтъка
2 супени лъжици прясно мляко

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на ваниловия крем: в малка тенджера загрейте млякото и захарта.
Добавете нишестето и жълтъците. Разбийте с телена бъркалка и върнете тенджерата на котлона. Дръжте на котлона докато крема се сгъсти.
Свалете от котлона и добавете куркумата. Разбъркайте до хомогенизиране на сместа. Прехвърлете крема в сладкарски пош и го оставете настрани.

В купа сложете киселото мляко, яйцата, разтопеното масло, захарта и маята. Разбъркайте добре до хомогенизиране на сместа. Добавете брашното и есенцията от лимон. Замесете меко тесто. Покрийте го с памучна кърпа и го оставете да втаса докато увеличи обема си два пъти.
Зимата пускам фурната на 30 градуса, изключвам я и оставям да втаса във фурната на запалена лампа.
Вземете тестото и го разточете върху набрашнен плот с дебелина 1/1,5 мм.
С помощта на ринг форма с диаметър 5 см изрежете много кръгове.
Сгънете кръга наполовина, след това отново наполовина и леко захванете края.
За всяко цвете създайте 5 венчелистчета и ги поставете едно до друго.
Намажете с разбити жълтъци с мляко, напълнете центъра с ванилов крем.
Включете фурната на 180 градуса с вентилатор. След 10 минути след достигане на правилната температура, печете за около 15-17 минути. Приятен апетит!

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

12.03.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.