Бъркан козунак с мас


Други сладки печива

Необходими продукти:

1 кг. брашно София мел
6 яйца
250 мл.прясно мляко
300 г захар
250 г топена свинска мас
50 мл. коняк
40 г жива мая

Начин на приготвяне:

1.Активирайте маята с 1 с.л.захар, 50 мл топла вода и 2-3с.л. брашно

2. Пресейте брашното и към него добавете разтворена в прясното мляко захар, за да няма кристалчета стопена мазнина

3. Разбийте яйцата, алкохола под формата на ром или коняк, маята през това време вече се е активирала, добавете и нея и кората от лимон.

4. Всичко това разбъркайте с бъркалка за тесто на миксера или дървена лъжица. Тестото е много лепкаво и не става за месене, но не се притеснявайте и не добавяйте повече брашно.

5. Оставете на топло да втаса, докато увеличи обема си 3 пъти.

6.След като тестото е втасало е време да започнете оформянето на козунаците. Разделете тестото на 3 и после на още 3 за да може да сплетете козунаците. С мазни ръце разстелете на правоъгълни парчета тестото, поставете плънката и завийте и осучете като въже.

7. Готовите оплетени козунаци. оставете на топло да втасат, докато изпълнят формите си. След това ги намажете с жълтък, разбит с 1 лъжица прясно мляко и 1 лъжица олио. Пекат се на 180 градуса.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Pavlina Georgieva от Kozar Belene

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

07.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.