Бърза домашна пица
Други солени печива
Необходими продукти:
(тесто за 3-4 пици)
1.200 кг брашно София Мел Класик
500 г кисело мляко
20 г мая за хляб или 1/2 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 равна ч.л. сода бикарбонат
200 мл прясно мляко
1 с.л. олио
За плънката:
(продукти за 1 пица)
300 мл доматен сос
100 г настърган кашкавал
1 домат
5-6 чери домати
шунка/прошуто по желание
по избор - няколко стръка рукола, босилек или наситнен магданоз
Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разбъркват до получаване на хомогенна смес. Към тях се добавя киселото мляко, в което предварително е угасена содата. Към сместа се изсипват прясното мляко, олиото и солта. След като се получи хомогенна смес, постепенно се добавя и брашното.
Замесва се меко тесто, което трябва да е гладко, еластично и леко лепнещо. Оставя се да почине в покрит съд за около 10-15 минути.
Тестото се разстила в подходяща тава за пица, намазва се с доматения сос и се подреждат останалите продукти от плънката. Отгоре се поръсва с кашкавала. Пицата се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност.
* Тестото е предвидено за 3-4 пици, според големината на тавата.
* Тестото за пица може да се съхранява до 1 седмица в хладилник.
* При желание може да се раздели на 2 или 3 части, да се замрази във фризер и да се използва при нужда. Размразява се на стайна температура. Тестото може да се съхранява в замразено състояние до 1 месец.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване