400 г брашно София мел - Пшеничен микс за хлебопекарна
1 с.л. сол
20 г захар
35 г масло
175 г прясно мляко
1 яйце
1 жълтък
Сусам за поръсване
1 с.л вода
Започнете, като разтопите леко маслото, така че да е в течна форма.
В купа смесете брашното ( съобразете инструкциите от опаковката при приготвяне с готова смес) и прибавете захарта и солта. Разбъркайте добре с телена бъркалка. Направете кладенче в средата и изсипете леко затопленото мляко и разбитото с вилица едно яйце. Започнете да месите тестото ( на ръка или с миксер), като прибавяте постепенно и от вече поизстиналото, но все още течно масло. Прибавете още брашно, ако е нужно за получаването на меко, не лепнещо тесто, което се отделя само от стените на съда.
Оставете тестото да втаса за около 15-20 минути на топло, докато удвои обема си. След това разделете на две части, като всяка от тях разточите във формата на кръг с големина около 20 см диаметър.
Покрийте с кърпа и оставете да се надигнат за още 10 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса, а през това време разбийте жълтъка с водата. Намажете с него вече бухналите хлебчета и поръсете със сусам. Печете във фурната за 10-15 минути, като внимавате да не потъмнеят прекалено, заради яйцето. Когато достигнат желания цвят, може да покриете с фолио.
Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ