Царевична вита питка с подправки
Питки, Погачи
Необходими продукти:
300 г брашно София Мел Класик
150 г царевично брашно София Мел
1 пак. суха мая
3 с.л. олио
180 мл хладка вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол
За намазване:
100 г масло
100 мл олио
Свежи подправки: зелен кромид, магданоз, чесън.
Начин на приготвяне:
Пресейте в купа брашната и направете кладенче. Сложете в него маята, захарта и хладката вода. Прибавете след това олиото и от страни на купата солта. Замесете меко, нелепнещо тесто, като при необходимост добавете още брашно или мазнина. Оставете да втаса във фурната за половин час на 50 градуса, покрито с кърпа.
Готовото тесто, разточете на правоъгълник с размери около 60 х 36 см и разделете на 6 дълги ленти с широчина около 6 см.
Намажете всички ленти със смес от разтопеното масло, олио и накълцаните на дребно свежи подправки.
Навийте една лента на руло и прехвърлете в началото на следващата лента и продължете да навивате. Прехвърлете в леко намаслена тавичка и довършете увивайки около поставеното в центъра руло и останалите ленти, оформяйки охлюв.
Намажете цялата пита още веднъж със смес и оставете да почине 20 минути на топло. След това, сложете да се пече на 180 градуса за около 30-40 минути.
Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване