Френска селска торта
Торти
Необходими продукти:
400 гр брашно София Мел Класик
50 г масло
1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. мед
2 ч.л.сода
1200 г заквасена сметана
12 равни с.л. кристална захар
150 г смлени орехи
Бурканче сладко от боровинки (по желание)
Начин на приготвяне:
1. В дълбота тенджера слагаме съставките за блатовете. Яйцето и захарта се разбъркват, добавят се меда, маслото, прясното мляко и содата. Слага се на котлона и се вари докато сместта придобие приятен карамелен цвят. Разбърква се от време на време. Зависи от силата на котлона за колко време може да стане-10-15мин. От содата сместта увеличава обема си поне 4-5 пъти, за това трябва да е в дълбока тенджера и да внимавате да не изкипи.
2. Когато е готова се маха от котлона и се изчаква малко да поизстине. Добавяте брашното и замесвате тестото.
3. Полученото тесто се разделя на 7 равни по големина топки. Ползвайте везна за по-сигурни резултати. Всяка топка се разточва върху отделна хартия за печене (по-лесно е) с диаметъра на формата, в която ще печете. Добавете малко брашно за по-лесно разточване. Използвайте формата за да си очертаете блата по-лесно, но не изрязвайте с точност на формата защото се свива. Става дебел около 2-3 мм.
4. Пече се 2-3 минути на 160 градуса и внимавайте да не прегори защото се чупи лесно. След като е изпечен се изрязва, ако се налага.
За крема: слагате сметаната в купата, добавяте захарта. Върху всеки блат нанасяте от крема.
5. Ако искате да сложите сладко от боровинки - слагате крем, сладко и отгоре блат. Най-отгоре слагате само от крема. Оставяте да престои в хладилник няколко часа, най-добре е 24 часа.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Яна Секулова от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване