Гюзлеми
Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно класик
1 пакетче суха мая
3 с.л. кисело мляко
200 мл топла вода
1 бр. яйце
100 мл олио/зехтин
щипка сол
150 г масло
сирене
кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Смесват се брашното, маята, щипка сол, топлата вода, яйцето, киселото мляко и олиото/зехтина и се омесва меко тесто. Ако е много лепкаво се добава още брашно, а ако е твърдо се добавя олио/зехтин. Оставя се да втаса 3 часа. Оформя се на 12 малки топчета.
2. Всяко топче се разточва до 1-2 мм дебелина, маже се с масло и се преплаща на 4. След което се разточва отново и още веднъж се маже с масло.
3. Преплаща се на 4 и се разточва за последно. В средата (в един правоъгълник) се слага сирене и кашкавал, двете страни се преплащат към средата, след което от горе и отдолу също се преплащат към средата - докато се образува правоъгълник (където е плънката). Оставя се настрани докато се подготвят всички бройки.
4. Когато сте готови за пържене в тиган с незалепващо покритие се слага 1 с. л олио/зехтин, гюзлеми-то се разточва (може и с пръсти) и се слага в тигана.
5. Горната страна се маже с масло и като се запече до златисто се обръща.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Антония Главеева от Велинград

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
