Хляб с чубрица
Хлябове
Необходими продукти:
500 гр брашно София Мел Екстра
100 гр масло
200 мл прясно мляко
1 суха мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
чубрица
Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в топлото прясно мляко, като се оставя на страна за 10-15 минути на топло място. Когато маята е готова се изсипва в дълбока купа.
2. В купата пресяваме брашното, като добавяме солта и захарта.
3. Замесва се тесто, като постепенно се налива и олиото.
4. От така замесеното тесто се оформя топка. Покриваме я с кърпа и я оставяме за час на топло място, за да може да втаса.
5. Тестото трябва да увеличи обема си близо 3 пъти по време на втасването.
6. Самото тесто се разделя на еднакви по-малки топки. Всяка топка се разточва с помощта на ръцете не голям кръг (диаметъра на кръга е според формата за печене. Трябва да може да "завиете" 2 пътя хляба). Поръсвате с чубрица така оформения кръг.
7. Единия край на кръга се "завраща" към центъра и другата страна идва върху първата. Целта е да се получи нещо като руло.
8. Поставете тестово във формата и го оставете за още един час да втаса. Трябва да се получи пухкаво тесто.
9. Разтапяте маслото и с него се намазва повторно втасалия хляб отгоре.
10. Поръсете обилно с чубрица отгоре.
11. Печете хляба в загрята до 180С фурна за около час.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване