Кашкавалки
Дребни соленки и Други солени печива
Необходими продукти:
около 700 г брашно София Мел Класик
150 г кисело мляко
250 г настърган кашкавал
200 мл топла (негореща) вода
½ кубче жива мая
1 жълтък
2 с. л. олио
1 ½ ч. л. сол
1 ч. л. захар
чубрица
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода със захарта, докато се активира.
Брашното се пресява и към него се добавят маята, киселото мляко, олиото и солта. Омесва се меко хомогенно тесто, което се завива и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
След това тестото се разстила с пръсти на дебела кора с формата на правоъгълник.
Поръсва се с 2/3 от настъргания кашкавал, след което се навива на руло.
Рулото се нарязва на парчета с дебелина около 4-5 см, които се нареждат наобратно в тавата за печене.
Тавата се завива с кърпа и отново се оставя на топло, за да втасат кашкавалките.
След като са удвоили обема си, се намазват с разбит жълтък, поръсват се с чубрица и останалата част от кашкавала.
Кашкавалките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до готовност.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване