Хляб с овесени ядки и семена /без месене/ за Св. Илия
Хлябове
Необходими продукти:
390 г- 400 г брашно София Мел Класик /около 2 ч.ч./
360 мл топла вода /около 1 ½ ч.ч./
40 г мед /2 с. л./
10 г сол /2 ч. л. /
7 г суха мая /1 пак./
85 г овесени ядки /1 ч. чаша/
30 г тиквено семе /1/4 ч. чаша/
30 г слънчогледово семе /1/4 ч. чаша/
18-20 г сусамово или ленено семе /2 с. л./
София Мел Царевично брашно за оформяне /може да се ползва и София Мел Класик/
За поръсване:
1 с. л. тиквено семе
1 с. л. слънчогледово семе
1 с. л. сусамово или ленено семе
Начин на приготвяне:
Разтворете меда в топлата вода.
Смесете всички сухи съставки включително и семената.
Прибавете водата с меда.
Омесете меко, нелепнещо тесто.
Покрийте купата с тестото с домакинско фолио и оставяме на стайна температура за около 2.5 - 3 часа.
След това извадете тестото с намокрени ръце върху работната маса, повърхността на която сте поръсили с царевично брашно.
Оформете кръгъл хляб.
Сложете го в тава, в която ще го печете, намазана с олио.
Напръскайте оформеното хлебче с вода и поръсете със семената.
Оставете тавата на топло, докато тестото втаса, за около 30 до 40 мин.
Печете в предварително загрята фурна на 210˚С / след като сложим хляба намалете на 180 ˚С / за около 40-45 минути. Желателно е да първите 5-10 мин да се пече с пара, затова предварително на дъното на фурната можете да поставите тавичка с вода.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване