Хляб с овесени ядки и семена /без месене/ за Св. Илия


Хлябове

Необходими продукти:

390 г- 400 г брашно София Мел Класик /около 2 ч.ч./
360 мл топла вода /около 1 ½ ч.ч./
40 г мед /2 с. л./
10 г сол /2 ч. л. /
7 г суха мая /1 пак./
85 г овесени ядки /1 ч. чаша/
30 г тиквено семе /1/4 ч. чаша/
30 г слънчогледово семе /1/4 ч. чаша/
18-20 г сусамово или ленено семе /2 с. л./
София Мел Царевично брашно за оформяне /може да се ползва и София Мел Класик/

За поръсване:
1 с. л. тиквено семе
1 с. л. слънчогледово семе
1 с. л. сусамово или ленено семе

Начин на приготвяне:

Разтворете меда в топлата вода.
Смесете всички сухи съставки включително и семената.
Прибавете водата с меда.
Омесете меко, нелепнещо тесто.
Покрийте купата с тестото с домакинско фолио и оставяме на стайна температура за около 2.5 - 3 часа.
След това извадете тестото с намокрени ръце върху работната маса, повърхността на която сте поръсили с царевично брашно.
Оформете кръгъл хляб.
Сложете го в тава, в която ще го печете, намазана с олио.
Напръскайте оформеното хлебче с вода и поръсете със семената.
Оставете тавата на топло, докато тестото втаса, за около 30 до 40 мин.
Печете в предварително загрята фурна на 210˚С / след като сложим хляба намалете на 180 ˚С / за около 40-45 минути. Желателно е да първите 5-10 мин да се пече с пара, затова предварително на дъното на фурната можете да поставите тавичка с вода.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

11.07.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.