Кифлички „Слънчогледи“
Други солени печива
Необходими продукти:
1000 г брашно София Мел Класик
600 мл прясно мляко
14 г суха мая
100 мл слънчогледово олио
15 г сол /1 с.л./
30 г кристална захар
За плънката:
120-130 г кашкавал
150 г сирене
30 г масло
шарена сол
За намазване:
2 яйца
За поръсване
маково, сусамово семе
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлото мляко. Добавете захарта и разбъркайте.
Замесете тесто от всички съставки.
Готовото тесто престоява на топло за 1 час.
След това го разделете на отделни парчета по 100 г/ В случая се получават 17 броя/, които оформете на топки.
Разточете всяка топка. В средата поставете малко плънка/ смес от настърган кашкавал, натрошено сирене, масло и шарена сол/ и прегънете.
След това правим 11 разреза, които започнете след мястото, където е плънката, за да получите 12 лентички и ги притиснете по 2.
Оставете да втасат /покрийте с фолио, за да не засъхва повърхността/ докато удвоят обема си-около 50-60 мин.
Преди печене намажете с разбитите яйца и поръсете средната част с маково семе, а за „листенцата“ със сусамово семе.
Пекат се в предварително загрята на 200˚С фурна за около 15-20 минути.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване