Кифлички „Слънчогледи“


Други солени печива

Необходими продукти:

1000 г брашно София Мел Класик
600 мл прясно мляко
14 г суха мая
100 мл слънчогледово олио
15 г сол /1 с.л./
30 г кристална захар

За плънката:
120-130 г кашкавал
150 г сирене
30 г масло
шарена сол

За намазване:
2 яйца
За поръсване
маково, сусамово семе

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко. Добавете захарта и разбъркайте.
Замесете тесто от всички съставки.
Готовото тесто престоява на топло за 1 час.
След това го разделете на отделни парчета по 100 г/ В случая се получават 17 броя/, които оформете на топки.
Разточете всяка топка. В средата поставете малко плънка/ смес от настърган кашкавал, натрошено сирене, масло и шарена сол/ и прегънете.
След това правим 11 разреза, които започнете след мястото, където е плънката, за да получите 12 лентички и ги притиснете по 2.
Оставете да втасат /покрийте с фолио, за да не засъхва повърхността/ докато удвоят обема си-около 50-60 мин.
Преди печене намажете с разбитите яйца и поръсете средната част с маково семе, а за „листенцата“ със сусамово семе.
Пекат се в предварително загрята на 200˚С фурна за около 15-20 минути.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

09.09.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.