Козунак


Кексове и мъфини и Други сладки печива

Необходими продукти:

За 3 бр х 600 g

1000 g - Брашно София Мел Козунак
50 g - Мая прясна
10 g - Сол
250 g - Захар
80 g - Слънчогледово олио + 4 с.л. за премесване на тестото
70 g - Краве масло
200 g - Прясно мляко
4 бр - Яйца
Есенция “Ванилия“, „Лимон“ - по ½ капсула
1 кутия - Локум
100 g - Стафиди

За намазване:
1 бр - Яйце

Захар кристална - за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Пресейте брашното.
2. Затоплете млякото, към него прибавете натрошената мая, 50 g захар и 200 g брашно. Замесете рядко тесто и оставете на топло за около 30 - 40 min.
3. Разтопете маслото и го смесете с олиото.
4. Разбийте яйцата.
5. Замесете тесто от „маяната смес“, мазнините, яйцата, брашното, есенциите.
6. Оставете да втаса на топло за 90 min като на 30-тата и 60-тата минута премесете с по 2 с.л. олио.
7. Втасалото тесто разделете на 3 топки, всяка от които на още 3 или 4, според това, с колко фитили ще плетете козунаците.
8. Късчетата тесто направете на топчета и оставете да почиват за 10-15 min
9. От всяка топка оформете фитил, който можете да разточите и да поставите нарязан на парченца, локум и стафиди /предварително накиснати напр. в ром/ и да навиете на руло. Готовите фитили /рула/ сплетете по избрания от Вас начин.
10. Сложете козунаците в избраните форми за печене, предварително намазани със слънчогледово олио.
11. Оставете да втасат до готовност 60-120 min, като през 30 min намазвайте с яйце, разбито с вода.
12. Преди печене поръсете със захар, която леко сте я намокрили с вода. Можете да украсите и с бадемови ядки.
13. Печете на предварително загрята на 210 ˚С фурна. Постепенно намалявайте до 180-170 ˚С и печете от 25-35 min според особеностите на вашата фурна.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

26.04.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.