Козунак
Други сладки печива
Необходими продукти:
600 г брашно София Мел
150 мл прясно мляко
200 г захар
50 мл кисело мляко
100 г краве масло
3 яйца
кора от лимон
кора от портокал
ванилия
1 ч.л. сол
ядки
пълнеж по желание (мармалад, шоколад, локум)
1/2 прясна мая
Начин на приготвяне:
1. Прясното мляко, маята, захарта и 1-2 с.л брашно се смесват и се оставя да се активира маята.
2. Разбиват се захарта и яйцата, прибавят се киселото мляко, олиото, есенцията ром, ванилия, корите от лимон и портокал и 1ч.л. сол. Към тази смес се прибавя и сместа с маята.
3. Брашното се пресява, прави се кладенче и се прибавят течните съствавки. Трябва да се получи меко тесто, трябва да лепне леко. Оставя се да втаса.
4. След като втаса се разделя на 4 или 5 питки. Всяка се разточва, в единия край по желание се слага плънка, другата 1/2 от кората се нарязва на тънки лентички и след това се навива. Нареждат се в тавата и се оставя да втаса.
5. След това се намазва с 1 жълтък и 1с.л. прясно мляко. Поръсва се със захар и по желание се слагат бадеми.
6. Пече се на 180 градуса в предвавително загрята фурна за 45 мин.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Dalila Alujeil от Стара Загора
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване