Козунак


Други сладки печива

Необходими продукти:

600 г брашно София Мел
150 мл прясно мляко
200 г захар
50 мл кисело мляко
100 г краве масло
3 яйца
кора от лимон
кора от портокал
ванилия
1 ч.л. сол
ядки
пълнеж по желание (мармалад, шоколад, локум)
1/2 прясна мая

Начин на приготвяне:

1. Прясното мляко, маята, захарта и 1-2 с.л брашно се смесват и се оставя да се активира маята.

2. Разбиват се захарта и яйцата, прибавят се киселото мляко, олиото, есенцията ром, ванилия, корите от лимон и портокал и 1ч.л. сол. Към тази смес се прибавя и сместа с маята.

3. Брашното се пресява, прави се кладенче и се прибавят течните съствавки. Трябва да се получи меко тесто, трябва да лепне леко. Оставя се да втаса.

4. След като втаса се разделя на 4 или 5 питки. Всяка се разточва, в единия край по желание се слага плънка, другата 1/2 от кората се нарязва на тънки лентички и след това се навива. Нареждат се в тавата и се оставя да втаса.

5. След това се намазва с 1 жълтък и 1с.л. прясно мляко. Поръсва се със захар и по желание се слагат бадеми.

6. Пече се на 180 градуса в предвавително загрята фурна за 45 мин.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Dalila Alujeil от Стара Загора

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

13.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.