Козунак със стафиди
Други сладки печива
Необходими продукти:
за козунак
4 яйца
200 гр захар / подсладител /
200 гр кис. мляко
200 мл лимонада
4 с.лъжици олио
лимонова кора
2 пакетчета суха мая
свинска мас за намесване
който иска може да добави стафиди, локум, сухи плодове
Начин на приготвяне:
1. Разбиват се 4 яйца+200 гр захар / подсладител /+200 гр кис. мляко+200 мл лимонада +4 с.лъжици олио , след това се замесва с брашното с размесената в него мая / белтъчния състав на брашното трябва да е над 12% /.
2. Меси се гладко тесто което се доизмесва с маста. Оставясе да втаса и след това без да се намесва се разделя на 2 / за два козунака/.
3. Всяка част се дели на три /фитила/ за да се направи плитка- всяка част се усуква и в нея може да прибавим тафиди, локум, сухи плодове.
4. От трите фитила се прави плитка. Оставяме отново да втаса , мажем с жълтък, поръсваме с навлажнена кристална захар.
5. Печем на 150 градуса с вентилатор до изпичане - при нужда покриваме с фолио.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Атанаска Димитрова от Велико Търново

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
