Козунак със стафиди


Други сладки печива

Необходими продукти:

за козунак
4 яйца
200 гр захар / подсладител /
200 гр кис. мляко
200 мл лимонада
4 с.лъжици олио
лимонова кора
2 пакетчета суха мая
свинска мас за намесване
който иска може да добави стафиди, локум, сухи плодове

Начин на приготвяне:

1. Разбиват се 4 яйца+200 гр захар / подсладител /+200 гр кис. мляко+200 мл лимонада +4 с.лъжици олио , след това се замесва с брашното с размесената в него мая / белтъчния състав на брашното трябва да е над 12% /.

2. Меси се гладко тесто което се доизмесва с маста. Оставясе да втаса и след това без да се намесва се разделя на 2 / за два козунака/.

3. Всяка част се дели на три /фитила/ за да се направи плитка- всяка част се усуква и в нея може да прибавим тафиди, локум, сухи плодове.

4. От трите фитила се прави плитка. Оставяме отново да втаса , мажем с жълтък, поръсваме с навлажнена кристална захар.

5. Печем на 150 градуса с вентилатор до изпичане - при нужда покриваме с фолио.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Атанаска Димитрова от Велико Търново

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

29.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.