Козунак с кокосова сметана
Други сладки печива
Необходими продукти:
450-500 г брашно София Мел Козунак
2 яйца
100 г захар
75 г кокосова сметана
75 милилитра кокосово мляко
20 г прясна мая
кората от един лимон
½ ампула есенция ром
1 пакет бурбонска ванилова захар
60 г кокосово масло
1 жълтък + 1 супена лъжица кокосово мляко за намазване на козунаците захар за поръсване, по желание.
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и една супена лъжица захар от количеството необходимо за рецептата в хладкото кокосово мляко. Оставете настрани, докато маята се активира и сместа увеличи обема си. Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато захарта се стопи.
Разбъркайте кокосовата сметана и прибавете към нея ваниловата захар, есенцията ром и лимоновата кора. Изсипете сместа при разбитите яйца. Прибавете и активираната мая към течните продукти. Изсипете течните съставки на дъното на пекарна за хляб. Отгоре прибавете брашното. Пуснете машината на режим за тесто. След като всичко се смеси и се образува топка тесто (около 7-8 минути) започнете да добавяте разтопеното кокосово масло. Първо прибавете ⅓ от количеството и на три пъти през 2-3 минути прибавете цялото количество. Всеки път, след като добавяте мазнина, изчакайте да се поеме напълно от тестото, преди да добавите следващата част. Затворете пекарната и оставете, докато приключи програмата, което трябва да включва омесването и втасването.
След това извадете тестото върху работния плот, разделете го на 2 части и разточете всяка чест на дълга провоъгълна кора. Намажете повърхноста на тестото с разтопено кокосово масло и разпределете сушени плодове или локум. Завийте на руло и двете части и ги оплетете едно с друго. Поставете така оформеният козунак във форма за печене, и го покрийте с найлон да втасва, дакото удвои обема си.
Преди да го изпечете, намажете повърхността на козунака с разбития жълтък с кокосово мляко. Поръсете го със захар или със друго по ваш избор.
Печете на 160⁰C за 50 - 55 минути, до готовност. Ако започне да покафенява прекалено при печенето, поставете метално фолио отгоре, за да не прегори и намалете още малко градусите на печката. Изпечения козунак оставете да изстине във формата за 15 минути, а след това го преместете върху метална решетка, докато се охлади напълно.
Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване