Козунак с кокосова сметана
Други сладки печива

Необходими продукти:

450-500 г брашно София Мел Козунак
2 яйца
100 г захар
75 г кокосова сметана
75 милилитра кокосово мляко
20 г прясна мая
кората от един лимон
½ ампула есенция ром
1 пакет бурбонска ванилова захар
60 г кокосово масло

1 жълтък + 1 супена лъжица кокосово мляко за намазване на козунаците захар за поръсване, по желание.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята и една супена лъжица захар от количеството необходимо за рецептата в хладкото кокосово мляко. Оставете настрани, докато маята се активира и сместа увеличи обема си. Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато захарта се стопи.
Разбъркайте кокосовата сметана и прибавете към нея ваниловата захар, есенцията ром и лимоновата кора. Изсипете сместа при разбитите яйца. Прибавете и активираната мая към течните продукти. Изсипете течните съставки на дъното на пекарна за хляб. Отгоре прибавете брашното. Пуснете машината на режим за тесто. След като всичко се смеси и се образува топка тесто (около 7-8 минути) започнете да добавяте разтопеното кокосово масло. Първо прибавете ⅓ от количеството и на три пъти през 2-3 минути прибавете цялото количество. Всеки път, след като добавяте мазнина, изчакайте да се поеме напълно от тестото, преди да добавите следващата част. Затворете пекарната и оставете, докато приключи програмата, което трябва да включва омесването и втасването.
След това извадете тестото върху работния плот, разделете го на 2 части и разточете всяка чест на дълга провоъгълна кора. Намажете повърхноста на тестото с разтопено кокосово масло и разпределете сушени плодове или локум. Завийте на руло и двете части и ги оплетете едно с друго. Поставете така оформеният козунак във форма за печене, и го покрийте с найлон да втасва, дакото удвои обема си.

Преди да го изпечете, намажете повърхността на козунака с разбития жълтък с кокосово мляко. Поръсете го със захар или със друго по ваш избор.
Печете на 160⁰C за 50 - 55 минути, до готовност. Ако започне да покафенява прекалено при печенето, поставете метално фолио отгоре, за да не прегори и намалете още малко градусите на печката. Изпечения козунак оставете да изстине във формата за 15 минути, а след това го преместете върху метална решетка, докато се охлади напълно.

Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.04.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.