


Козунак с крем шамфъстък
Други сладки печива
Необходими продукти:
От посочените количества излизат два козунака
650-700 грама брашно за козунак София Мел (ще е необходимо още при доомесването след втасване)
150 милилитра топла вода
* може да използвате и прясно мляко
20 грама мая за хляб
* може да използвате 7 грама суха мая за хляб
150 грама пудра захар
1 супена лъжица настъргана лимонова кора
50 грама разтопено краве масло
3 яйца
200 грама заквасена сметана 20 % масленост
за пълнежа:
крем от шамфъстък - около 200 грама
запечени ядки шамфъстък - около 100 грама
(Количествата са приблизителни, защото от вас зависи как ще ги разпределите върху тестото.)
за глазиране:
2 яйчни жълтъка
4 супени лъжици зехтин
за шоколадовата глазура:
140 грама натурален шоколад
50 милилитра кокосово масло * може и краве масло
Начин на приготвяне:
В купа сложете топлата вода (или прясно мляко) и добавете прясната мая за хляб. Разбъркайте добре.
Добавете пудрата захар и заквасената сметана. Разбъркайте добре.
След това добавете яйцата и отново разбъркайте.
Добавете лимоновата кора и брашното за козунак на София Мел. Замесете меко тесто.
По време на месенето, добавете разтопеното масло. Месете продължително време, за да се развие добре глутена. Ако ви е трудно на ръка, може да използвате планетарен миксер или машина за хляб.
Покрийте купата с памучна кърпа и оставете да втаса на стайна температура докато увеличи обема си два пъти. Отнема около час и половина на 22 градуса.
С намаслени ръце, разделете тестото на шест еднакви топки. Всяка от топките разточете на правоъгълник и намажете обилно с крем от шамфъстък. Поръсете с печени ядки шамфъстък.
Завийте на рула и оплетете на плитка три от рулата. Тази процедура повторете и за другите три рула.
Общо се получават два козунака от шестте рула.
Прехвърлете ги в тави за терин (размери 30/10 сантиметра), покрийте ги с памучна кърпа и оставете на топло да втасат още малко след оформянето.
През това време загрейте фурната на 175 – 180 градуса с вентилатор.
Разбийте жълтъците със зехтина до хомогенизиране и намажете козунаците.
Печете козунаците около 20 минути, след това ги покрийте с хартия за печене, за да не изгарят по време на изпичането.
Печете ги около 45 минути. Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш.
При проверка, трябва да излизат сухи. Ако е необходимо, увеличете времето за печене.
След изпичане, извадете козунаците от фурната и ги оставете да изстинат.
Разтопете шоколада на водна баня, заедно с кокосовото масло (или краве масло).
Полейте козунаците с шоколадова глазура, както са във формите.
По желание можете да ги поръсите с натрошени ядки шамфстък.
Оставете ги на хладно, за да стегне шоколадовата глазура.
Внимателно ги извадете от формите.
Съхранявайте в кутия с капак или в плътно затварящ се плик, за да не изсъхват.
Приятен апетит!

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
