Козунак с крем шамфъстък


Други сладки печива

Необходими продукти:

От посочените количества излизат два козунака

650-700 грама брашно за козунак София Мел (ще е необходимо още при доомесването след втасване)
150 милилитра топла вода
* може да използвате и прясно мляко
20 грама мая за хляб
* може да използвате 7 грама суха мая за хляб
150 грама пудра захар
1 супена лъжица настъргана лимонова кора
50 грама разтопено краве масло
3 яйца
200 грама заквасена сметана 20 % масленост
 

за пълнежа:
крем от шамфъстък - около 200 грама
запечени ядки шамфъстък - около 100 грама

(Количествата са приблизителни, защото от вас зависи как ще ги разпределите върху тестото.)
 

за глазиране:
2 яйчни жълтъка
4 супени лъжици зехтин
 

за шоколадовата глазура:
140 грама натурален шоколад
50 милилитра кокосово масло * може и краве масло

Начин на приготвяне:

В купа сложете топлата вода (или прясно мляко) и добавете прясната мая за хляб. Разбъркайте добре.
Добавете пудрата захар и заквасената сметана. Разбъркайте добре.
След това добавете яйцата и отново разбъркайте.
Добавете лимоновата кора и брашното за козунак на София Мел. Замесете меко тесто.
По време на месенето, добавете разтопеното масло. Месете продължително време, за да се развие добре глутена. Ако ви е трудно на ръка, може да използвате планетарен миксер или машина за хляб.
Покрийте купата с памучна кърпа и оставете да втаса на стайна температура докато увеличи обема си два пъти. Отнема около час и половина на 22 градуса.
С намаслени ръце, разделете тестото на шест еднакви топки. Всяка от топките разточете на правоъгълник и намажете обилно с крем от шамфъстък. Поръсете с печени ядки шамфъстък.
Завийте на рула и оплетете на плитка три от рулата. Тази процедура повторете и за другите три рула.
Общо се получават два козунака от шестте рула.
Прехвърлете ги в тави за терин (размери 30/10 сантиметра), покрийте ги с памучна кърпа и оставете на топло да втасат още малко след оформянето.
През това време загрейте фурната на 175 – 180 градуса с вентилатор.
Разбийте жълтъците със зехтина до хомогенизиране и намажете козунаците.
Печете козунаците около 20 минути, след това ги покрийте с хартия за печене, за да не изгарят по време на изпичането.
Печете ги около 45 минути. Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш.
При проверка, трябва да излизат сухи. Ако е необходимо, увеличете времето за печене.
След изпичане, извадете козунаците от фурната и ги оставете да изстинат.
Разтопете шоколада на водна баня, заедно с кокосовото масло (или краве масло).
Полейте козунаците с шоколадова глазура, както са във формите.
По желание можете да ги поръсите с натрошени ядки шамфстък.
Оставете ги на хладно, за да стегне шоколадовата глазура.
Внимателно ги извадете от формите.
Съхранявайте в кутия с капак или в плътно затварящ се плик, за да не изсъхват.

 

 


Приятен апетит!

 

 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

02.04.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.