Козунак с плънка от маково семе


Други сладки печива

Необходими продукти:

400 г брашно София мел 
200 мл прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 г захар
3 яйца
100 мл олио
1 ч.л. портокалова есенция
200 г маково семе
филирани бадеми

Начин на приготвяне:

1.Маята се приготвя като към 80 прясното мляко, предварително леко стоплено прибавяме по солта, захарта и 100 грама брашно.

2.Разбъркаме яйцата със 70 гр захар.

3.Останалата част от брашното смесваме с маята, яйцата, 50 мл олио и портокаловата есенция. Замесва се меко тесто. Накрая прибавяме и останалите 50 мл олио и го месим още малко, за да го поеме. Намазваме тестото с малко олио и покриваме с фолио и оставяме да втасва за 1 час.

4. Плънката от маково семе се приготвя като в съд със 120 мл прясно мляко прибавяме маковото семе и 30 гр захар и варим на котлона докато сместа се сгъсти. Оставяме я да изстине.

5. Втасалото тесто разделяме на 3 равни части. От всяка част разточваме кора и слагаме от маковото семе. Завиваме всяка кора на руло. Трите рула изплитаме на плитка и поставяме в съд за печене с намазана с мазнина хартия за печене. Оставяме отново да втаса.

6. Втасалият козунак намазваме с разбито яйце с прясно мляко и поръсваме с филирани бадеми. Пече се в загрята фурна на 180 градуса.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Христо Георгиев от София

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

29.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.