Козунак с плънка от маково семе
Други сладки печива
Необходими продукти:
400 г брашно София мел
200 мл прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 г захар
3 яйца
100 мл олио
1 ч.л. портокалова есенция
200 г маково семе
филирани бадеми
Начин на приготвяне:
1.Маята се приготвя като към 80 прясното мляко, предварително леко стоплено прибавяме по солта, захарта и 100 грама брашно.
2.Разбъркаме яйцата със 70 гр захар.
3.Останалата част от брашното смесваме с маята, яйцата, 50 мл олио и портокаловата есенция. Замесва се меко тесто. Накрая прибавяме и останалите 50 мл олио и го месим още малко, за да го поеме. Намазваме тестото с малко олио и покриваме с фолио и оставяме да втасва за 1 час.
4. Плънката от маково семе се приготвя като в съд със 120 мл прясно мляко прибавяме маковото семе и 30 гр захар и варим на котлона докато сместа се сгъсти. Оставяме я да изстине.
5. Втасалото тесто разделяме на 3 равни части. От всяка част разточваме кора и слагаме от маковото семе. Завиваме всяка кора на руло. Трите рула изплитаме на плитка и поставяме в съд за печене с намазана с мазнина хартия за печене. Оставяме отново да втаса.
6. Втасалият козунак намазваме с разбито яйце с прясно мляко и поръсваме с филирани бадеми. Пече се в загрята фурна на 180 градуса.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Христо Георгиев от София

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
