Козунак с шоколад и орехи
Други сладки печива
Необходими продукти:
400 г брашно за козунак София Мел
100 мл прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
80 г захар
50 г кисело мляко
4 яйца
50 мл олио
50 г разтопено масло
50 мл лимонов сок
кората на 1 лимон
150 г течен шоколад/ кувертюр
100 г орехи
бадеми за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Към затопленото прясно мляко се прибявят маята, солта, захарта и 100 гр брашно. Оставя се да втаса. Разбъркваме яйцата със захарта. Прибавяме ги към останалата част от брашното заедно с втасалата мая, киселото мляко, олиото, кората и лимоновия сок.
2. Замесва се меко тесто, което се доомесва с разтопеното масло и оставяме се да втаса.
3. За пълнежа може да се използва готов течен шоколад или шоколадов кувертюр, който се разтопява с малко прясно мляко.
4. Втасалото тесто се разделя на три части. От всяка част се разточва правоъгълна кора, която намазваме с шоколад и поръсваме с орехи и завиваме на руло откъм по-дългата страна. Трите рула сплитаме на плитка, поставяме в намаслена форма за хляб и оставяме да втаса.
5. След като втаса козунака го намазваме с едно яйце и поръсваме с филирани бадеми. Печем в предварително загратя фурна на 180 градуса първоначално само на долна фурна докато се надигне и след това се включва и горната.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Катя Георгиева от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване