Козунак с шоколад и орехи


Други сладки печива

Необходими продукти:

400 г брашно за козунак София Мел
100 мл прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
80 г захар
50 г кисело мляко
4 яйца
50 мл олио
50 г разтопено масло
50 мл лимонов сок
кората на 1 лимон
150 г течен шоколад/ кувертюр
100 г орехи
бадеми за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Към затопленото прясно мляко се прибявят маята, солта, захарта и 100 гр брашно. Оставя се да втаса. Разбъркваме яйцата със захарта. Прибавяме ги към останалата част от брашното заедно с втасалата мая, киселото мляко, олиото, кората и лимоновия сок.

2. Замесва се меко тесто, което се доомесва с разтопеното масло и оставяме се да втаса.

3. За пълнежа може да се използва готов течен шоколад или шоколадов кувертюр, който се разтопява с малко прясно мляко.

4. Втасалото тесто се разделя на три части. От всяка част се разточва правоъгълна кора, която намазваме с шоколад и поръсваме с орехи и завиваме на руло откъм по-дългата страна. Трите рула сплитаме на плитка, поставяме в намаслена форма за хляб и оставяме да втаса.

5. След като втаса козунака го намазваме с едно яйце и поръсваме с филирани бадеми. Печем в предварително загратя фурна на 180 градуса първоначално само на долна фурна докато се надигне и след това се включва и горната.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Катя Георгиева от София

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

27.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.