Козунак с течен шоколад
Кексове и мъфини и Други сладки печива
Необходими продукти:
1 кг брашно София Мел за Козунаци
250 мл топло прясно мляко
5 яйца
250 мл олио (може 50/50 олио и мас или 50/50 олио и масло)
250 г захар
2 пак суха мая аромат лимон или настъргана кора от 1 лимон
½ ампула ванилия
течен шоколад
За поръската:
прясно мляко
1 жълтък
2 с. л. захар
*От посочените продукти се получават 2 броя козунаци.
Начин на приготвяне:
Забележка: Много е важно всички продукти да са със стайна температура!
Първо се шупва маята в топлото мляко с 1 лъжица захар и няколко лъжици брашно. Изсипва се по-голямата част от брашното в голям съд за месене и се прави кладенче, в което се изсипват яйцата, маята, мазнината, захарта и ванилията. Замесва се меко нелепкаво тесто, като постепенно се добавя и останалото брашно. Накрая се добавят и лимоновите корички и се замесва за последно. Оставя се на топло, завито с кърпа за 2 часа. След като козуначеното тесто е утроило размера си се оформят козунаците.
За козунака се правят 4 фитилчета с дължина 40 см. Всяко се разполовява по средата, но не до края, за да се получи нещо като улейче, и се намазва леко с течен шоколад. Отново се затварят, за да не изтече плънката. След това 4-те фитилчета се сплитат и се оформя сплетена топка козунак. Поставя се в намазнена форма за печене, като се има впредвид, че тестото още ще увеличи обема си. Козунака се оставя да почива на топло още 40 минути до час и се намазва със смесените мляко, захар и жълтък. По желание може да се поръсят сурови бадеми. Пече се отначало на загрята на 160 градуса фурна като след 20 минути температурата се увеличава на 180 градуса за още 40 минути - общо около 1 час. След като козунакът е готов и леко поизстинал се залива с още шоколад и се поръсва с шарени пръчици, захаросани плодове, ядки.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване