Козунак с течен шоколад Кексове и мъфини, Други сладки печива

Необходими продукти:

1 кг брашно София Мел за Козунаци
250 мл топло прясно мляко
5 яйца
250 мл олио (може 50/50 олио и мас или 50/50 олио и масло)
250 г захар
2 пак суха мая аромат лимон или настъргана кора от 1 лимон
½ ампула ванилия
течен шоколад

За поръската:
прясно мляко
1 жълтък
2 с. л. захар

*От посочените продукти се получават 2 броя козунаци.

Начин на приготвяне:

Забележка: Много е важно всички продукти да са със стайна температура!

Първо се шупва маята в топлото мляко с 1 лъжица захар и няколко лъжици брашно. Изсипва се по-голямата част от брашното в голям съд за месене и се прави кладенче, в което се изсипват яйцата, маята, мазнината, захарта и ванилията. Замесва се меко нелепкаво тесто, като постепенно се добавя и останалото брашно. Накрая се добавят и лимоновите корички и се замесва за последно. Оставя се на топло, завито с кърпа за 2 часа. След като козуначеното тесто е утроило размера си се оформят козунаците.

За козунака се правят 4 фитилчета с дължина 40 см. Всяко се разполовява по средата, но не до края, за да се получи нещо като улейче, и се намазва леко с течен шоколад. Отново се затварят, за да не изтече плънката. След това 4-те фитилчета се сплитат и се оформя сплетена топка козунак. Поставя се в намазнена форма за печене, като се има впредвид, че тестото още ще увеличи обема си. Козунака се оставя да почива на топло още 40 минути до час и се намазва със смесените мляко, захар и жълтък. По желание може да се поръсят сурови бадеми. Пече се отначало на загрята на 160 градуса фурна като след 20 минути температурата се увеличава на 180 градуса за още 40 минути - общо около 1 час. След като козунакът е готов и леко поизстинал се залива с още шоколад и се поръсва с шарени пръчици, захаросани плодове, ядки.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.04.2017

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.