Козунак със сухо мляко и пъдпъдъчи яйца Други сладки печива

Необходими продукти:

800 гр брашно Козунак София Мел + за доомесване
7 пъдпъдъчи яйца
180 гр фина захар
20 гр ванилова захар
кората от един портокал
200 мл кондензирано мляко
220 мл прясно мляко
30 гр прясна мая
50 гр сухо мляко
½ ч.л. сол
100 гр масло, разтопено
30 гр слънчогледово олио
1 пъдпъдъче яйце за намазване на козунака преди печене

Начин на приготвяне:

Разтворете маята и една супена лъжица захар от количеството в рецептата в хладкото прясно мляко. Прибавете към тях 2-3 супени лъжици от брашното, разбъркайте добре. Оставете настрани, докато маята се активира и сместа увеличи обема си.
Разбийте яйцата и захарта с кухнеска тел в голяма купа и прибавете кондензираното мляко. Прибавете към тази смес ароматите и портокаловата кора. Прибавете и активираната мая към течните продукти.
В друга голяма купа, смесете половината от брашното със солта и направете по средата кладенче. Изсипете течните продукти в него и разбъркайте добре с дървена лъжица, докато всички продукти се смесят гладко. Започнете да прибавяте от брашното и омесете с ръка, докато тестото започне да се оформя на топка. След това извадете тестото на поръсен с брашно работен плот, омесете много добре, докато спре да се лепи по ръцете ви, най-малко 15 минути. След това, започнете да прибавяте по две, три супени лъжици от смесените разтопено масло и слънчогледово олио, до изчерпване на количеството, като след всяко добавяне омесвате до пълното усвояване на мазнината от тестото.
Готовото тесто, поставете в две големи купи и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го в помещение с температура 26-28 градуса, докато увеличи обема си двойно. След като тестото втаса го разделете на части според формите, в които искате да го изпечете. Оформете, като поставите шоколад или каквото предпочитате в него. Покрийте тестото отново с фолио и го оставете да втаса за 20-30 минути.
След това време, намажете козунаците с разбитото яйце и поръсете със захар и смлени орехи или друго, каквото обичате.
Печете на 160⁰C за 50 - 55 минути, до готовност. Ако започнат да покафеняват прекалено при печенето, поставете метално фолио отгоре, за да не прегорят и намалете малко градусите на печката.

Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.04.2018

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.