Козунак със сухо мляко и пъдпъдъчи яйца
Други сладки печива
Необходими продукти:
800 гр брашно Козунак София Мел + за доомесване
7 пъдпъдъчи яйца
180 гр фина захар
20 гр ванилова захар
кората от един портокал
200 мл кондензирано мляко
220 мл прясно мляко
30 гр прясна мая
50 гр сухо мляко
½ ч.л. сол
100 гр масло, разтопено
30 гр слънчогледово олио
1 пъдпъдъче яйце за намазване на козунака преди печене
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и една супена лъжица захар от количеството в рецептата в хладкото прясно мляко. Прибавете към тях 2-3 супени лъжици от брашното, разбъркайте добре. Оставете настрани, докато маята се активира и сместа увеличи обема си.
Разбийте яйцата и захарта с кухнеска тел в голяма купа и прибавете кондензираното мляко. Прибавете към тази смес ароматите и портокаловата кора. Прибавете и активираната мая към течните продукти.
В друга голяма купа, смесете половината от брашното със солта и направете по средата кладенче. Изсипете течните продукти в него и разбъркайте добре с дървена лъжица, докато всички продукти се смесят гладко. Започнете да прибавяте от брашното и омесете с ръка, докато тестото започне да се оформя на топка. След това извадете тестото на поръсен с брашно работен плот, омесете много добре, докато спре да се лепи по ръцете ви, най-малко 15 минути. След това, започнете да прибавяте по две, три супени лъжици от смесените разтопено масло и слънчогледово олио, до изчерпване на количеството, като след всяко добавяне омесвате до пълното усвояване на мазнината от тестото.
Готовото тесто, поставете в две големи купи и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го в помещение с температура 26-28 градуса, докато увеличи обема си двойно. След като тестото втаса го разделете на части според формите, в които искате да го изпечете. Оформете, като поставите шоколад или каквото предпочитате в него. Покрийте тестото отново с фолио и го оставете да втаса за 20-30 минути.
След това време, намажете козунаците с разбитото яйце и поръсете със захар и смлени орехи или друго, каквото обичате.
Печете на 160⁰C за 50 - 55 минути, до готовност. Ако започнат да покафеняват прекалено при печенето, поставете метално фолио отгоре, за да не прегорят и намалете малко градусите на печката.
Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване